E o boală veche a sistemului de educaţie românesc, însă pare că nici într-un an nu se schimbă mare lucru: unităţile şcolare din mediul rural nu sunt cele mai potrivite locuri în care copiii să înveţe. Concluziile unor controale realizate în şcolile din satele Bihorului relevă că din cele peste 2.100 de structuri de funcţionare ale şcolilor, adică clădiri, deoarece o singură unitate de învăţământ poate funcţiona în mai multe structuri, 719 nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare.

Controalele au fost realizate în urmă cu două săptămâni, când echipe mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Instituţiei Prefectului şi ai Direcţiei de Sănătate Publică au vizitat peste 60 de unităţi şcolare din mediul rural al Bihorului. "S-a verificat starea materială a şcolii din punct de vedere al dotării cu echipamente, starea clădirilor, unde sunt reparaţii, stadiul acestora, calitatea spaţiilor sanitare sau a latrinelor, vidanjarea, igienizarea corpurilor de clădiri, a spaţiilor adiacente şi a curţilor, starea mobilierului şcolar, calitatea spaţiilor de depozitare a produselor din programul "Lapte şi corn", precum şi sursa de apă", a explicat pentru BIHOREANUL Florin Ardelean, consilier al prefectului şi membru într-una din echipele de control.

În principal, echipele s-au orientat spre şcolile unde se ştie că sunt probleme, întrucât le-au avut şi în anii trecuţi.

La şcolile unde se derulau lucrări de reparaţii, cea mai frecvent întâlnită problemă a fost nefinalizarea acestor lucrări la termen, cum se întâmplă la Luncşoara (com. Auşeu), Butan (com. Măgeşti), Meziad (com. Remetea) sau Uileacu de Beiuş.

O altă problemă frecvent întâlnită a fost cea a lipsei spaţiilor de depozitare şi a frigiderelor pentru produsele din cadrul programului "Lapte şi corn". Şcoli la care s-a identificat această neregulă sunt Cubulcuţ (comuna Săcueni), Cherechiu, Adoni (Tarcea), Cuzap, Bistra, Voivozi (Popeşti), Vâlcele (Suplacu de Barcău), Sârbi, Ciutelec (Tăuteu), Sâniob (Ciuhoi), Chijic (Copăcel).

În unele şcoli, copiii ar putea să înveţe pe întuneric, dat fiind că există săli de clase cu prea puţine becuri, şi acestea de putere energetică mică. "Şcoli cu astfel de probleme sunt cele din Tria, comuna Derna, Borozel, comuna Borod sau Săbolciu, comuna Săcădat", a precizat Ardelean. Lipsa unei surse de apă potabilă s-a constatat, printre altele, la şcolile din Şilindru (comuna Şimian), Sacalasău (comuna Derna), Chişlaz, Bratca sau Şuncuiuş.

De asemenea, la controlul echipelor mixte, multe şcoli nu aveau igienizate curţile şi sălile, latrinele nevidanjate sau curţile neîmprejmuite. Pentru aceste probleme, administraţiile locale trebuiau să găsească soluţii până la data de 5 septembrie, astfel că în această săptămână reprezentanţii fiecăror instituţii care au realizat controalele vor mai face vizite pentru a verifica îndeplinirea acestor deficienţe constatate. "Un lucru optimist este că, deşi nu au autorizaţie, toate şcolile sunt capabile să-şi primească elevii la începerea anului şcolar", a mai spus consilierul prefectului.