Orădeanul Marius Sabău, florarul care deţine buticul Florius Art din Parcul Libertăţii, a adunat 848 de semnături pentru ca aleea principală din acest parc să poarte, simbolic, numele biologului şi ecologistei Anna Marossy.

Semnăturile, însoţite de o cerere, au fost depuse la Primărie, care va lua o decizie în termen de o lună. "Termenul limită de transmitere a unui răspuns este 24 noiembrie", a declarat iniţiatorul, pentru BIHOREANUL.

Marius Sabău a început să adune semnături la sfârşitul lunii septembrie, convins că defuncta Anna Marossy merită acest omagiu din partea Oradiei. "Nu vreau să schimbăm numele parcului, pentru că ar fi o procedură prea complicată. Dar să denumim o alee în memoria ei cred că putem să facem", a explicat atunci florarul. Numărul minim de semnături necesare pentru o asemenea iniţiativă este de 300, iar Marius Sabău şi-a propus să strângă 500. Orădenii i-au susţinut însă iniţiativa, dovadă că florarul a adunat mai multe semnături decât a plănuit.

Dacă Primăria va accepta propunerea, aleea principală care străbate parcul dinspre strada Iosif Vulcan spre podul Dacia va purta, simbolic, numele reputatei specialiste. Pe această alee, doamna Marossy obişnuia să se plimbe aproape zilnic, fiind de altfel aproape de blocul în care locuia.

Unul dintre puţinii ecologişti veridici ai Oradiei, Anna Marossy a murit pe 18 octombrie 2015. În memoria ei, pe malul lacului Ochiul Mare din rezervaţia Peţea, Asociaţia Aqua Crisius a pus şi un monument în formă de nufăr termal, floare pe care specialista a studiat-o şi pentru a cărei protecţie a militat ani la rând.