Cel puțin 115 persoane au murit și alte 145 au fost rănite într-un atac armat săvârșit vineri de mai mulți bărbați îmbrăcați în haine de camuflaj, care au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor dintr-o sală de concerte, în apropiere de Moscova.

Aceasta este cea mai recentă informare a Comitetului de Investigații al Rusiei privind numărul victimelor, conform Reuters, citat de Hotnews.ro. Printre cei care și-au pierdut viața se numără 3 copii. 

Sângerosul atac a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (IS-K). Acesta s-a petrecut în timpul concertului dat de grupul rock din epoca sovietică „Picnic" în sala de 6.200 de locuri Crocus City Hall, la vest de capitală.

Conform Hotnews.ro, Serviciul de securitate FSB i-a comunicat președintelui Vladimir Putin că 11 persoane au fost reținute în urma atacului, inclusiv patru persoane direct implicate, a anunțat Kremlinul sâmbătă. Sunt căutați și alți complici.

​Statele Unite au avertizat luna aceasta Rusia despre un posibil atac terorist care ar putea viza „adunări mari" la Moscova, a anunțat Casa Albă. „La începutul acestei luni, guvernul american avea informații despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunări mari de oameni, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse", a afirmat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA.

Acesta este cel mai sângeros atac din Rusia după asediul asupra școlii din Beslan în 2004. 

G4Media.ro detaliază că gruparea militantă sunită Stat Islamic a revendicat vineri, pe canalul de Telegram al grupului, responsabilitatea pentru atacul armat de la sala de concerte de la periferia Moscovei. Combatanţi ai SI „au atacat o mare adunare (…) în împrejurimile capitalei ruse Moscova”, a transmis gruparea teroristă.

Statul Islamic este o organizație fundamentalist-islamist-teroristă sunită. După ce Statele Unite s-au retras complet din Afganistan, ramura locală a grupării teroriste ISIS și-a îndreptat privirile către un nou inamic: Rusia, arată o analiză Foreign Policy publicată anul trecut, mai arată G4Media.ro. 

Rusia este un inamic pentru jihadiștii sunniți și s-a aflat în vizorul IS-K din mai multe motive. Potrivit IS-K, mâinile Moscovei sunt pătate de sânge musulman, în special din cauza invaziei Afganistanului, în perioada regimului sovietic, notează sursa citată. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!