Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a plătit, pe 15 aprilie, indemnizaţiile de şomaj tehnic pentru 9.215 bihoreni care nu mai lucrează, din cauza pandemiei de Covid-19. Valoarea totală a acestor subvenţii se ridică la 5.079.896 lei.

Cum firmele au la dispoziţie trei zile lucrătoare pentru a plăti banii salariaţilor, bihorenii ar trebui să înceapă să primească indemnizaţiile.

Potrivit directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, până acum au fost făcute plăţile aferente solicitărilor de şomaj tehnic înregistrate între 1 şi 4 aprilie, respectiv o parte din cele transmise pe 6 aprilie. În total, este vorba de solicitări transmise de 759 de angajatori din Bihor care şi-au suspendat parţial sau total activitatea.

În această săptămână vor fi plătite indemnizaţiile pentru restul cererilor. Până pe 15 aprilie, AJOFM Bihor a înregistrat şi aprobat solicitări de la alte 806 firme, pentru un total de 7.229 de angajaţi. Valoarea totală a indemnizaţiilor de şomaj tehnic pentru aceştia se ridică la 3.705.738 lei.

În continuare, firmele care au activitatea redusă sau oprită pot depune solicitări pentru subvenţionarea salariilor angajaţilor trimişi în şomaj tehnic. Cererile trebuie transmise online, prin site-ul anume creat de Ministerul Muncii: www.aici.gov.ro.

Aşa cum se ştie, Guvernul a creat o schemă de sprijin pentru companiile afectate de starea de urgenţă impusă pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Fiecare firmă care suspendă sau îşi reduce activitatea poate solicita sprijin pentru plata salariaţilor, Ministerul Muncii alocând 75% din indemnizaţia fiecărui angajat, dar nu mai mult de 75% din valoarea salariului mediu brut.