În urma unei alerte alimentare naţionale, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au retras de pe piaţa din judeţ peste o tonă de macrou congelat suspect că ar fi infectat cu un parazit.

Peştele făcea parte dintr-un lot de 100 de tone care fusese importat din Insulele Feroe de o firmă din Bucureşti şi adus prin depozitul SC Macromex din Oradea. "Peste 90 de tone au fost transportate în Bucureşti, altele în Craiova şi alte judeţe. Noi am fost alertaţi de colegii de la Maramureş care, în urma unor teste, au descoperit că o parte din lot este infectată cu un parazit, anisakidoză de tip visceral", a declarat pentru BIHOREANUL Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Potrivit acestuia, aflat la nivelul intestinelor peştelui, parazitul nu se transmite la om în cazul în care peştele este curăţat şi prăjit.

"Inspectorii noştri au acţionat rapid, au retras şi confiscat toată cantitatea de peste o tonă care fusese distribuită spre comercializare în Bihor înainte să ajungă la vânzare. Din punctul nostru de vedere problema este rezolvată", a mai precizat Remus Moţoc.

Acesta a mai precizat că DSVSA Bihor nu va sancţiona firma care a importat peştele, căci aceasta nu putea să ştie că acesta este infectat.

Moţoc a adăugat că nu au existat cazuri de îmbolnăvire la om din cauza acestui macrou congelat nici în judeţul nostru şi nici în ţară. De altfel, tot lotul de 100 de tone a fost retras de pe piaţă.