Comunităţile greco şi romano-catolice din Oradea au participat în număr mare la o amplă procesiune cu statuia Fecioarei Maria de la Fatima, între mănăstirea "Maica Domnului" şi Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Maria", de pe Şirul Canonicilor. Ceremonia a fost condusă de episcopii romano-catolic Bocskei Laszlo şi greco-catolic Virgil Bercea.

Pelerinajul a început duminică după amiază, cu Paraclisul Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie, iar apoi, spre seară, peste o mie de orădeni au însoţit statuia Maicii Domnului pe străzile oraşului, timp de aproximativ două ore.

Sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului", cunoscută popular ca Sîntămaria Mare, se derulează la după acelaşi scenariu în Oradea, an de an. O parte dintre orădeni au venit pentru prima dată, rugându-se, unii sperând că Maica îi va ajuta cu un trai mai bun, iar alţii doar de dragul procesiunii. O femeie în scaun cu rotile le-a povestit jurnaliştilor plângând că abia a aşteptat.

Pe parcursul traseului procesiunii s-au alăturat numeroase persoane şi s-au intonat o serie de cântece religioase specifice acestei perioade, când sărbătorim adormirea şi ridicarea la cer a Fecioarei Maria.

În cadrul ceremoniei de la Catedrală, Preasfinţitul Virgil a rostit câteva cuvinte de învăţătură, exprimându-şi speranţa că şi pe viitor cele două comunităţi, greco şi romano-catolică, vor participa împreună la această procesiune.

Seara, programul a continuat cu "Calea Crucii" animată de Parohia Sântandrei, şi la ora 22 cu Sfânta Liturghie. La miezul nopţii s-a desfăşurat Adoraţia Euharistică, urmată, de Sfântul Rozar.

Ziua de 15 august marchează, atât pentru Biserica Ortodoxă cât şi pentru cea Catolică, prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, adică a morţii şi a îngropării Fecioarei Maria şi a înălţării sale la cer.

Adormirea Maicii Domnului sau Sîntămaria Mare este una dintre marile sărbători ale bisericii creştine, şi marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.