Peste 100 de biciclişti de toate vârstele au pedalat, sâmbătă, în cadrul acţiunii "Redescoperim Bihorul pe bicicleta - Biserici de lemn", organizată de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, alături de mai mulţi parteneri.

Bicicliştii au vizitat patru biserici de lemn din Tilecuş, Vârciorog, Fâşca şi Hotar, iar pe traseul lung de 40 de kilometri au fost întâmpinaţi de localnici cu produse preparate tradiţional sau cu fructe de sezon. De pe mesele ornate cu ţesături tradiţionale şi aranjate la umbră în curtea bisericilor nu au lipsit plăcintele, pancovele, brânzoaicele, sarmalele, brânzeturile, merele, strugurii ori băuturile tradiţionale. Cu aceeaşi ocazie, excursioniştii au putut să admire câteva straie populare şi dansuri populare tradiţionale de pe Valea Crişului Repede.

Istoria localităţilor şi informaţii despre arhitectura celor patru lăcaşe de cult au fost prezentate de către preoţii parohi sau de către profesori de istorie ai locului. 

Evenimentul a avut ca şi scop promovarea bisericilor de lemn din judeţului Bihor, susţinerea producătorii locali, popularizarea preparatelor culinare din fiecare zonă şi nu în ultimul rând, încurajarea cicloturismului în judeţul Bihor.

Bihorul redescoperit pe bicicletă

Turiştii au pornit pe traseu imediat după ora 9 din faţa staţiei de tren Tileagd, nu înainte de a asculta recomandările făcute de către agentul şef principal de poliţie Marius Marina. Acesta le-a recomandat bicicliştilor "să respecte regulile de circulaţie, să meargă pe partea dreaptă a drumului şi să poarte cască şi vestă reflectorizantă".

Primul popas a fost în satul Tilecuş, unde a fost vizitată Biserica de lemn (1785) şi unde au fost degustate preparatele locale. Profesorul Iosif Tarcea le-a povestit celor prezenţi despre istoria localităţii şi despre tehnica tradiţională folosită de constructori. "Meşterii au cioplit lemnul cu mare grijă şi l-au îmbinat după modelul cozii de rândunică. Talpa bisericii, fundaţia a fost făcută din piatră de râu pentru a rezista umidităţii", le-a spus profesorul.

Drumul până la Vârciorog a fost provocator pentru biciclişti. Pantele cu o înclinaţie între 8% şi 10% au antrenat muşchii turiştilor. Ei au fost aşteptaţi din loc în loc de primarul comunei Vârciorog cu apă rece. O dată ajunşi în curtea bisericii din Vârciorog efortul le-a fost răsplătit de bunătăţile gătite de localnici.

După ce s-au bucurat şi aici de ospitalitatea comunităţii, drumeţii au participat la o lecţie de istorie în aer liber. Orator a fost profesorul Iosif Gomboş. Deşi aflat în pensie de ceva vreme, bătrânul profesor a reuşit să-i ţină atenţi pe cei prezenţi aproape o oră cu povestiri despre bisericile de lemn din Vârciorog şi Fâşca.

Adăpostul lui Horea

Ziua a continuat cu o coborâre spectaculoasă spre Fâşca şi o urcare către Biserica de lemn (1759) din sat, situată pe un vârf de deal. Aici turiştii s-au răcorit cu felii de lubeniţă şi fructe aduse de săteni. După o scurtă odihnă au vizitat biserica de lemn, unde se spune că bârnele folosite la construcţie au fost tăiate cu o singură unealtă – toporul. Cei care au avut răbdare au imortalizat priveliştea oferită de peisajul rural pastelat de arşiţa începutului de toamnă.

Biserica de lemn din Hotar (1714) a fost ultimul lăcaş de cult vizitat. Situată în afara satului pe vechea vatră a localităţii, biserica proaspăt renovată la exterior a fost loc de adăpost pentru moţul Horea, care "a stat în turla bisericii câteva săptămâni în periplul lui spre Viena", după cum le-a spus vizitatorilor Popa Dumitru (Burescu), ghidul local. Tot el a povestit şi despre efortul cu care cu câteva sute de ani în urmă strămoşii "hotărenilor" au adus lemnul de gorun din pădurile învecinate: "Lemnul de stejar a fost adus cu un car tras de patru boi, iar dacă un animal ceda, acesta era sacrificat şi înlocuit cu altul".

La Hotar, turiştii osteniţi după 30 de kilometri de pedalat şi-au recăpătat forţele cu ajutorul mâncărurilor tradiţionale oferite de localnici la Căminul Cultural. Aici primarul comunei Ţeţchea, Pavel Ovidiu Drimbea, împreună cu preotul ortodox Horaţiu Bocşan, le-au povestit celor prezenţi despre comună şi despre obiectivele turistice din zonă.

Magnet pentru turişti

Preoţii parohi ai acestor biserici au apreciat efortul bicicliştilor, dar şi al organizatorilor de a scoate în prim-plan aceste monumente. Totodată, preotul Laurenţiu Lazăr, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Română a Oradiei şi al Asociaţiei Filantropia Oradea, a spus că "astfel de iniţiative nu trebuie să se oprească aici". "Patrimoniul cultural religios şi tradiţiile locale pot atrage turişti. Descoperirea bisericilor de lemn este un prilej de a ne cunoaşte pe noi înşine şi de a intra în contact cu frumuseţea mediului rural ", a spus părintele.

De asemenea, şi reprezentanţii Asociaţiei Unanimis, un partener al AMD în organizarea evenimentului, au precizat că această excursie pe două roţi a dus la stabilirea unor legături extraordinare între comunităţile locale şi vizitatori. "Suntem convinşi că împreună putem crea un mediu optim pentru un turism responsabil, pentru potejarea ecosistemului şi biodiversităţii şi pentru promovarea valorilor culturale ale judeţului Bihor", a declarat Ovidiu Secară, preşedintele Asociaţiei Unanimis.

Un alt scop al evenimentului a fost promovarea înfiinţării de trasee de cicloturism. "Potenţialul cicloturistic al judeţului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul "de şosea" cât şi pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ şi turistic)", arată AMD Bihor.

Evenimentul de sâmbătă a fost organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei şi Consiliul Judeţean Bihor împreună cu Primăria Comunei Tileagd, Primăria Comunei, Vârciorog, Primăria Comunei Ţeţchea, Asociaţia Filantropia Oradea, Asociaţia Unanimis şi a fost sprijinit de către CFR Oradea şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor prin Secţia de Poliţie Rurală 7 Tileagd şi Serviciul Rutier.