Primăria comunei Roşia îi invită pe toţi iubitorii de natură sau aventură să petreacă două zile pline la poalele munţilor. La evenimente programate pentru zilele de sâmbătă şi duminică şi-au adus aportul inimoşii ecologişti de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, custodele Munţilor Pădurea Craiului.

Cea mai lungă tiroliană

Conform unui comunicat transmis de CAPDD, evenimentele care marchează Zilele Munţilor Pădurea Craiului vor debuta sâmbătă la ora 15. Seria de manifestări va fi deschisă de inaugurarea Peşterii cu Cristale din mina Farcu (peşteră care a mai fost inaugurată la sfârşitul lunii iunie, de când este şi deschisă publicului) şi a Parcului de Aventură, din imediata vecinătate.

Atracţia zile de sâmbătă va fi tiroliana pregătită de cei de la CAPDD, care reprezintă primul obiectiv al Parcului de Aventură inaugurat în dolină. Cu o lungime totală de aproximativ 300 de metri şi cu cel mai înalt punct aflat la 50 de metri distanţă de sol, tiroliana va fi la dispoziţia tuturor iubitorilor de aventură, începând chiar de sâmbătă. După cum susţin şi organizatorii, tiroliana din Parcul de Aventură de la Roşia va deveni, după inaugurare, "probabil cea mai... lungă din ţară".

În cadrul aceluiaşi eveniment urmează să fie inaugurat şi Muzeul Mineritului, amenajat într-o galerie laterală a minei Farcu, care îşi propune să prezinte vizitatorilor săi o imagine cât mai fidelă a vieţii şi activităţii minerilor din Munţii Pădurea Craiului. Salvarea de la distrugere, protejarea şi amenajarea pentru public a acestei splendide galerii bogat concreţionată cu flori de mină se datorează eforturilor lui Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie, cel care a s-a îndrăgostit într-atât de zona Roşia încât şi-a construit un mini sat arhaic în vârf de deal.

Seara de sâmbătă se va încheia cu două concerte în aer liber. De la ora 18 Melaz şi Sabin Mureşan le vor oferi celor prezenţi momente de muzică folk şi compoziţii proprii, iar de la ora 19.30 se va desfăşura un concert Nagual - Ancient and Tribal Music, apoi doritorii vor putea participa la o discoteca.

Tradiţie şi cultură

Ziua comunei Roşia, o tradiţie pentru toţi oamenii locului, va fi marcată oficial duminică. Manifestările dedicate acestui eveniment însumează o serie de spectacole culturale la care îşi dau concursul maeştri ai cântecului şi dansurilor tradiţionale, comici şi cântăreţi.

Astfel, de la ora 13, va avea loc concertul ansamblului folcloric Roşia, de la 14 în faţa spectatorilor va oferi un spectacol ansamblul popular Auşana, de la ora 16 - cântece şi dansuri populare sălăjene, de la 18, vor fi momente vesele cu Radu Moş, de la ora 19, va fi spectacolul Ansamblului "Crişana", iar de la ora 21 va avea loc un moment folcloric cu renumitul cântăreţ Traian Jurchelea.

Totodată, de la ora 21.30, va fi un recital extraordinar Fraţii Florea, iar între orele 22 şi 24, doritorii vor putea participa la un spectacol eveniment susţinut de Cosmin Marta şi formaţia sa.

Cele două zile de evenimente fac parte din proiectul "Metode inovative de valorificare a capitalului natural în situl Natura 2000, Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului", derulat de CAPDD Bihor începând din luna ianuarie a anului 2012.

Proiectul îşi propune să contribuie la conservarea biodiversităţii şi totodată să pună în valoare capitalul natural al zonei, prin utilizarea resurselor naturale existente. Proiectul este finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - Fondul Global pentru Mediu şi se derulează până în anul 2013. Valoarea acestuia este de 267.270 lei.