Deşi "verzii" de la Ecotop s-au lăudat că au amenajat Peştera Gălăşeni şi că aceasta e deschisă publicului cu programare, priveliştea e cu totul alta. Un cititor s-a plâns BIHOREANULUI că, pe lângă faptul că traseul spre obiectiv nu este marcat decât în Măgeşti, deci la kilometri depărtare, duminica n-ai pe cine să suni ca să-l vizitezi, fiindcă pe tăbliţa de la intrare e afişat doar un număr de telefon fix, la care nu răspunde nimeni. Mai mult, poarta cavernei e mereu deschisă şi oricine poate intra ca să fure stalactite ori să scrie pe pereţi.

"Nu există niciun indicator către peşteră. Şi în Măgeşti, am sunat la un număr de mobil care apărea pe tăbliţă şi mi-a răspuns o femeie care spunea că închiriază motociclete. Pe lângă faptul că m-am învârtit de câteva ori până să ajung unde trebuie, a trebuit să trec peste proprietatea unui localnic ca să ajung. Într-adevăr, în peşteră au fost făcute nişte scări, dar dacă în asta a constat doar amenajarea Ecotop, e trist. Cu atât mai mult cu cât poarta e deschisă şi poate intra oricine. Ce s-ar fi întâmplat dacă m-aş fi accidentat? Cine răspunde?", a întrebat retoric orădeanul.

Contactat pe această temă, Andrei Acs, preşedintele Ecotop, a confirmat că peştera este deschisă, dar afirmă că aceasta se întâmplă deoarece membrii organizaţiei o curăţă din nou. "Dacă închidem poarta, se adună mâl din cauza ploilor recente, iar apoi nu o mai putem deschide. Suntem în procesul de curăţare a acesteia. Din păcate, gunoaiele se adună pentru că localnicii nu au înţeles încă ideea că acestea nu trebuie aruncate în vale, ci la tomberon", a spus Andrei.

Întrebat dacă acest fapt nu pune în pericol siguranţa celor care se avântă prin zonă ori chiar relieful din această peşteră, preşedintele Ecotop a răspuns că "n-avem ce să facem, e un compromis".

Pe de altă parte, el a susţinut că pe indicator există într-adevăr un număr de fix, dar şi un număr de telefon al familiei ghidului local care poate fi sunat pentru programări. Cât despre indicatoare, preşedintele Ecotop crede că sunt suficiente. "Indicatoare sunt trei. Nu vrem turişti în masă, ci oameni interesaţi strict de această peşteră. Noi promovăm ecoturismul, nu turismul în masă, şi vrem un număr limitat de vizitatori, pentru un impact cât mai redus asupra mediului, dar în acelaşi timp oamenii să cunoască frumuseţile acestei peşteri", a conchis Acs.

În urmă cu câteva săptămâni, conducerea Ecotop anunţa că membrii ONG-ului au amenajat şi au repus în circuitul turistic peştera Gălăşeni, care poate fi din nou vizitată de doritori. Caverna e în custodia organizaţiei din 2006, dar până anul acesta puţini oameni au vizitat-o, pentru că nu erau condiţii. "Acum avem ghid şi am reuşit să o amenajăm pentru vizitare, dar fără iluminat, pentru că nu vrem să încurajăm evaporarea apei şi să afectăm fauna din peşteră", explica Andrei Acs.

Intrarea costă 5 lei de persoană, iar excursiile se fac, cu programare, în grupuri de câte 5-7 oameni, la punctul de informare turistică din localitate deschis anul acesta, la fel ca şi centrul de închiriat biciclete, în cadrul unui alt proiect desfăşurat de Ecotop - "Rolul comunităţii locale în managementul unui sit Natura 2000".