Inaugurarea lucrărilor de amenajare a Peşterii Meziad a avut loc sâmbătă, când reprezentanţii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor au punctat finalizarea unui proiect derulat în colaborare cu Primăria Remetea, Romanian-American Foudation şi Fundaţia pentru Parteneriat.

În circuit

La festivitatea organizată pe platoul de la intrarea în peşteră, speologul Viorel Lascu a punctat că redeschiderea Peşterii Meziad coincide cu introducerea sa în primul circuit turistic din ţară rezervat peşterilor, alături de alte trei caverne din Munţii Pădurea Craiului şi Munţii Bihorului: Peştera cu Cristale din mina Farcu, Peştera Urşilor şi Peştera Unguru Mare.

La rându-i, Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD (Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă), a explicat că "amenajările făcute sunt menite să protejeze peştera", care are statut de rezervaţie naturală.

La eveniment au mai participat prefectul de Bihor, Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, deputatul PNL Lucia Varga, fostul vicepreşedinte al CJ, Dumitru Voloşeniuc, fostul subprefect Silviu Odobasianu, deputatul PNL Lucia Varga şi primarul Beiuşului, Adrian Domocoş.

La nivel european

După tăierea panglicii inaugurale, mulţimea care a vizitat peştera i-a putut remarca spectaculozitatea şi calitatea amenajărilor, executate încât să prezinte siguranţă pentru turişti, dar şi să afecteze cât mai puţin interiorul peşterii.

Iluminarea pune foarte bine în valoare frumuseţile durate în milenii de picăturile de apă ce dizolvă calcarul pentru ca apoi să se re-pietrifice în stalagmite şi stalactite. În acelaşi timp, sistemul de iluminare e unul foarte prietenos cu mediul, fiind realizat pe baza unor tehnologii noi, cu reflectoarele pe bază de led-uri, care nu degajă căldură şi au un impact poluant minim.

Cu muzică şi bogracs

La final, vizitatorii au avut parte de un mic concert susţinut de un cvartet de suflători, "Clarineţii", într-una dintre galeriile laterale ale peşterii, după care îndrăzneţii au fost invitaţi să încerce tiroliana întinsă de la buza cavernei până la versantul opus, pe o distanţă de peste 80 de metri în linie dreaptă.

Nu puţini au fost cei care s-au încumetat, adulţi şi copii deopotrivă. Amator de senzaţii tari, fostul vicepreşedinte al CJ Dumitru Voloşeniuc s-a aruncat fără emoţii.

După aventura din subteran şi pe coardă, pe invitaţi i-a aşteptat un bogracs pregătit la Cabana Meziad, într-un ceaun de 200 de litri.

Abandonată de decenii

Peştera Meziad a fost abandonată de autorităţi la sfârşitul anilor ‘80, fiind vandalizată de amatorii de suveniruri. Are o lungime de peste 7 kilometri, cu galerii imense care se întind pe două niveluri. A fost locuită încă din preistorie, arheologii găsind aici vestigii din neolitic (de circa 7.000 de ani).

Proiectul "Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni" a fost finanţat prin programul "Green Entrepreneurship" cu fonduri în valoare de 187.000 lei. Lucrările de amenajare au demarat la începutul acestui an şi au făcut vizitabilă Peştera Meziad pe un traseu total de 1.050 metri.