Bihorenii iubitori de natură primesc o veste bună: de la finele acestei săptămâni, încă o peşteră din judeţ, cea de la Meziad, va putea fi vizitată pe un traseu turistic amenajat.

Cu fonduri de la Romanian - American Foudation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă împreună cu Primăria Remetea au finalizat lucrările de amenajare a peşterii, lucrări ce au constat în refacerea integrală a treptelor, balustradelor şi punţilor, dar şi iluminarea traseului pe baza celor mai noi tehnologii în domeniu, "Show caves lighting systems", un concept tehnologic modern şi foarte "prietenos" cu mediul specific cavernelor.

Astfel, turiştii vor putea face excursii ghidate pe un traseu subteran în lungime totală de 1.010 metri. De asemenea, potrivit unui comunicat al CAPDD, în cel mai scurt timp vor fi încheiate şi lucrările de amenajare, în imediata vecinătate a peşterii, a unui parc de aventură.

Locuită de om încă din preistorie, Peştera Meziad a devenit, din primii ani ai secolului XX, unul din cele mai căutate obiective turistice ale judeţului Bihor. Acest fapt se datorează dimensiunilor sale impunătoare şi neobişnuitei sale bogăţii de formaţiuni, urmelor de locuire umană ce au dăinuit aici din paleolitic şi neolitic, oaselor ursului de peşteră, coloniilor de lilieci şi frumuseţea naturală a împrejurimilor.

La sfârşitul anilor '80, fiind abandonată de autorităţi şi parţial vandalizată de localnici ori turişti, Peştera Meziad, un monument al naturii ce are aproape şapte kilometri de galerii subpământene întinsă pe două niveluri, a căzut pradă uitării.

Proiectul "Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni", finanţat prin intermediul programului "Green Entrepreneurship", a beneficiat de fonduri a căror valoare se ridică la 187.000 lei. Lucrările au fost asumate de specialiştii CAPDD, organizaţie ce deţine custodia asupra sitului Natura 2000 - Defileul Crişului Repede - Munţii Pădurea Craiului, din care face parte şi Peştera Meziad.

Totodată, CAPDD şi-a propus să includă Peştera Meziad, alături de alte 4 peşteri (Peştera Urşilor, Farcu, Ungurul Mare şi Vadu Crişului) într-un circuit turistic, primul din ţară dedicat exclusiv peşterilor.

Mai multe despre proiectele CAPDD privind peşterile bihorene în articolul "Peşteri la pachet: Cinci peşteri din Bihor vor face parte dintr-un circuit anume creat pentru promovarea turismului în judeţ"