La sesizarea unui orădean, specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au găsit, joi, pe Peţa, în amonte de zona Universităţii, pete de produse petroliere. "Colegii au pornit în amonte pe cursul pârâului şi au găsit că petele au pornit de la un canal pluvial din zona Cantemir. Însă la acel moment substanţa poluantă nu mai curgea din canal", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu.

Inspectorii de ape au luat probe din trei locuri şi, împreună cu angajaţii Companiei de Apă Oradea, au instalat aşa-numitele baraje absorbante. Mai precis, au împrăştiat pe cursul apei un praf menit să absoarbă substanţa petrolieră.

Rezultatele analizelor au arătat că apa şi-a păstrat parametrii calităţii. "Nu a existat nici mortalitate piscicolă. Pelicula s-a extins repede, este un lucru specific substanţelor petroliere, dar nu a produs pagube", a precizat Mihociu.

Specialiştii ABA sunt convinşi că apa Peţei a fost poluată după ce într-un canal colector de ape pluviale cineva a aruncat reziduuri petroliere, foarte posibil ulei de motor ori alte substanţe folosite de autoturisme.

"Exact ce substanţă este vom afla la terminarea analizelor de laborator", a spus Anca Mihociu. Unde anume s-a deversat este imposibil de aflat, dat fiind că respectivul canal pluvial este, de fapt, un nod care adună apa de ploaie din cartierele Nufărul şi Cantemir.

În aceste condiţii, ABA Crişuri nu poate decât să îi roage pe orădeni să nu deverseze substanţe poluante în reţelele de canalizare ale oraşului, întrucât nu fac decât să polueze apele care străbat oraşul.