Apa care curge pe Peţa este poluată cu dioxid de azot, fosfaţi, amoniu, dar chiar şi cianuri. Este concluzia şocantă a unui profesor din Iaşi, care a făcut analize pe probe de apă trimise de o orădeancă ce a observat că mor peştii din pârâu.

Brînduşa Doca, bibliotecar la Universitatea din Oradea, trece zilnic pe malul Peţei şi aşa a observat, în urmă cu două săptămâni, peştii morţi pe suprafaţa apei. A postat o fotografie pe Facebook, în urma căreia Silviu Gurlui, conf. univ. dr. la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a contactat-o, arătându-se dispus să facă analize pe probe de apă. "Dumnealui face un studiu privind poluarea apelor din România şi mi-a explicat cum să iau apă din pârâu, pentru analize", a declarat Doca, luni, pentru BIHOREANUL.

Gurlui a făcut public rezultatul analizelor tot pe Facebook, arătându-se de-a dreptul îngrijorat. "Analizele preliminare arată că sunt depăşiri foarte mari, importante, peste limita admisă de supravieţuire a peştilor. A fost depăşită de 20 de ori concentraţia NO2 (n.r. dioxid de azot), de 4 ori la PO4 (n.r. fosfat) şi de două ori la NH4 (n.r. amoniu), iar duritatea apei este foarte mare (21°d). Analizele arată, de asemenea, prezenţa în apă a cianurilor", a scris Gurlui, postând şi imagini care să-i confirme spusele.

Specialistul mai arată că, cel mai probabil, în apă s-au produs deversări majore, care au contaminat grav cursul pârâului. Cine anume şi ce a deversat, este deocamdată un mister, însă Gurlui a anunţat că va face şi nişte analize mai detaliate, cu tehnici de spectroscopie laser.

"Peţa este otrăvită. Mi se pare o problemă foarte serioasă, înseamnă clar că cineva deversează ceva periculos", a spus Doca. 

ABA, sceptică

În schimb, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, instituţia care administrează toate apele din judeţ, susţine că nu a raportat recent nicio poluare pe Peţa. "Nu am avut nicio sesizare şi nicio informaţie cu privire la o posibilă poluare", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anca Mihociu, luni, pentru BIHOREANUL.

Cât despre rezultatele analizelor lui Gurlui, acesta a precizat că sunt neclare. "Dânsul nu precizează la ce se raportează când vorbeşte de acele depăşiri. Cât despre cianuri, colegii mei mi-au spus că nu avem niciun curs de apă cu cianuri, nici măcar în apele reziduale nu au fost găsite urme de cianuri", a declarat Mihociu. Potrivit acesteia, ABA Crişuri a făcut ultima oară analize pe apa din Peţa în luna februarie, atât în amonte de Oradea, cât şi în avalul municipiului, şi nu au fost depistate probleme.

Pe de altă parte, comisarii de mediu verifică posibile deversări făcute în Peţa. Potrivit şefului Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, comisarii au în derulare un control pe tema deversărilor ilegale de canalizare ilegală. În trecut, Garda de Mediu a depistat mai multe deversări ilegale în pârâul Peţa.