Planul Primăriei Oradea de a obţine custodia rezervaţiei Peţea, care include şi lacul cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai, este anulat. Dosarul Primăriei a fost respins ca incomplet la selecţia făcută de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Reprezentanţii municipalităţii susţin însă că vor concura şi la următoarea procedură de selecţie, în speranţa că vor câştiga. Până atunci, de rezervaţie vor răspunde angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Pe data viitoare

Custodia rezervaţiei Peţea, care cuprinde lacul şi râul cu acelaşi nume, a fost scoasă la concurs de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului la începutul lunii martie, după ce Muzeul Ţării Crişurilor a anunţat de câţiva ani că nu şi-o mai doreşte. Primăria Oradea a fost singurul competitor, dar comisia de evaluare a decis să respingă dosarul. Motivele sunt trei la număr, toate vizând lipsa unor documente. Mai precis, Primăria nu a depus certificatele fiscale ale angajaţilor care urmează să îngrijească aria protejată şi o scrisoare de bonitate, şi nici nu a prevăzut un buget pe 10 ani, ci doar unul pe cinci ani.

"Decizia ne-a fost comunicată prin fax în data de 20 aprilie, la ora 15.30, iar contestaţiile se puteau depune până la ora 16.00 a aceleiaşi zile", a anunţat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama. Cum nu avea timpul fizic necesar pentru a-şi obţine documentele care lipsesc din dosar, funcţionarii Primăriei n-au avut decât să accepte că nu au obţinut custodia.

Cu ochii pe apă

ANPM a programat un nou concurs pentru atribuirea custodiei în luna iulie, iar Primăria Oradea se va înscrie din nou în competiţie. Până atunci, grija rezervaţiei o poartă angajaţii APM Bihor.

Rezervaţia Peţea este un subiect de dezbatere încă din iarna anului 2010, când apa din lacul Ochiul Mare a început să sece, punând în pericol existenţa speciilor endemice care trăiesc aici - nufărul termal, peştele roşioara lui Racoviţă şi melcul termal. În prezent, nivelul apei în lac a crescut, dar nimeni nu poate garanta că situaţia se va menţine.

Concomitent cu concursul pentru rezervaţia Peţea, ANPM a căutat custode şi pentru alte arii protejate din Bihor. S-au înscris doar asociaţia Ecotop şi Consiliul Judeţean Bihor, care au concurat pentru rezervaţia Betfia. Ambele dosare au fost respinse, tot pe motiv că au fost incomplete.