Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a declarat, pentru "Gândul", că se înscrie în lupta pentru conducerea UDMR, deoarece se impune o schimbare la vârful formaţiunii. "Am fost căutat de mulţi oameni din UDMR şi din afara Uniunii care m-au îndemnat să candidez. Am o ofertă, un program politic şi am ţinut să fiu primul care îşi anunţă înscrierea în competiţie întrucât nu candidez împotriva cuiva", a spus Eckstein Kovacs.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu este una dintre persoanele care l-a îndemnat să candideze, el a negat: "Niciodată candidatura mea nu a fost subiect de discuţie cu Traian Băsescu".

Deşi până în prezent nu s-au anunţat contracandidaţii săi, Eckstein Kovacs susţine că "cel mai puternic" ar fi, în opinia sa, actualul şef al Uniunii, Marko Bela, care însă are o problemă de "uzură". "Se aşteaptă o schimbare", a adăugat fostul senator UDMR.

Cum Congresul la care se va alege noua conducere a Uniunii este programat pentru o dată din primele luni ale anului viitor, termenul pentru depunerea candidaturilor expiră pe 26 ianuarie. Până atunci este programat Consiliului Reprezentanţilor Unionali, la care se aşteaptă şi decizia lui Marko Bela de a se înscrie sau nu în competiţia pentru un nou mandat.

Surse din interiorul Uniunii au precizat, pentru Gândul, că Marko Bela nu ar mai candida, ci l-ar susţine pentru şefia Uniunii pe ministrul Culturii, Kelemen Hunor, considerat a fi mâna lui dreaptă, dar decizia depinde de cât de puternici se anunţă a fi contracandidaţii lui Kelemen.

Până în prezent, numele vehiculate pentru această competiţie sunt cele ale ministrului Mediului, Laszlo Borbely, liderului deputaţilor Uniunii, Olosz Gergely, şi preşedintelui Consiliului judeţean Harghita, Borboly Csaba. Conform surselor citate, în absenţa lui Marko Bela, cei mai puternici candidaţi vor fi Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely.