Revoltaţi de faptul că lucrările de reabilitare DN 76 evoluează foarte lent, în unele locuri chiar stagnează, circulaţia în zonă fiind "o aventură", primarii din zona Beiuş - Ştei au transmis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îi cer să se implice personal în finalizarea lucrărilor.
Scrisoarea a fost semnată miercuri, într-o întâlnire la Rieni, fiind trimisă în atenţia ministrului Transporturilor, Iulian Matache, directorului CNADNR, Narcis Neaga, şi prefectului Claudiu Pop. În document, edilii subliniază că DN 76 "este cel mai important din judeţ", făcând legătura între Oradea şi Deva, dar şi între Autostrada Transilvania şi Autostrada Bucureşti-Nădlac, respectiv asigură legătura "a cel puţin 40 de comune din judeţul Bihor cu municipiul reşedinţă de judeţ, Oradea".
"Ritmul lucrărilor este dezastruos pe tronsoanele Ioneşti-Vârfurile, Vârfurile-Lunca, ca să nu mai vorbim de tronsonul Răbăgani-Oradea, unde practic lucrările au fost oprite pe toată perioada verii, ba mai mult, reluându-se licitaţia pe acel tronson. Am înţeles că, pe acest drum, se face o reciclare, o reparaţie, ceea ce înseamnă că în 2-3 ani va fi la fel ca acum, deoarece drumul nu are infrastructura necesară pentru circulaţia actuală - adică bani aruncaţi", mai arată documentul, preluând practic dezvăluirile făcute recent de BIHOREANUL.
Edilii au arătat că traficul în aceste zone este o corvoadă, există risc ridicat de accident, şi inclusiv elevii întârzie la şcoală. Pe unele tronsoane, oamenii sunt efectiv blocaţi în casele lor, iar din cauza şanţurilor săpate şi abandonate, mulţi dintre ei nu îşi pot duce cerealele în propria gospodărie.
Primarii au atins şi problema fondurilor, susţinând că, din discuţiile pe care le-au avut cu constructorii, cei din urmă se plâng că nu au primit bani pentru lucrările din acest an, ca urmare ele evoluează foarte greu, în unele locuri şantierele fiind abandonate. Semnatarii îi solicită primului ministru să convingă CNADNR să plătească lucrările efectuate de constructori, atrăgând atenţia că din cauza tărăgănării lucrărilor, agenţii economici fug din zonă, deşi există forţă de muncă calificată.
"Noi am rămas cu săpături şi lucrări neterminate. Traficul pe acest drum este o aventură, circulaţia este nebună, oamenii îşi rup practic maşinile pe acest drum, un drum de care ei depind atunci când au probleme personale, dar şi când merg la serviciu. Este perioada de toamnă şi oamenii vor să-şi aducă recoltele de pe câmp, dar practic sunt blocaţi să facă acest lucru", afirmă primarii, ajunşi la limita răbdării.
În scrisoarea deschisă, edilii îl avertizează pe Ponta că locuitorii sunt decişi să apeleze la acţiuni extreme, mergând până la blocarea circulaţiei şi îl roagă pe premier să se deplaseze "pe acest drum al groazei" cu maşina personală, pentru a vedea prin ce trec, zi de zi, cei care îl tranzitează. Ca să fie mai convingători, edilii au ataşat şi imagini.
Documentul a fost semnat de primarul Rieniului, Ioan Bota, şi de primarii oraşelor Ştei, Vaşcău şi Nucet, respectiv edilii şefi ai comunelor Bunteşti, Câmpani, Cărpinet, Căbeşti, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pomezeu, Răbăgani, Roşia şi Curăţele.
Citiţi pe această temă şi articolul Abandonate anul trecut de CCCF Timişoara, lucrările de reciclare a asfaltului pe DN 76 între Oradea şi Sînmartin au fost reluate de Drumuri Bihor