Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a preluat din nou portofoliul după ce colegul său de partid, Adrian Chesnoiu, a intrat în vizorul DNA, a vizitat sâmbătă județul Bihor într-un tur prin centrul și vestul țării, pentru a constata pagubele făcute de secetă și de lipsa irigațiilor, dar și pentru a vorbi cu fermierii. 

Ministrul Agricultării și subprefectul PSD de Bihor, Emilian Pavel, au stat la fotografii de grup alături de câțiva fermieri pe un teren cu o cultură de porumb compromisă (fotografia principală), după cum se poate vedea pe pagina de Facebook a subprefectului. 

Vizita lui Petre Daea în Bihor nu a fost anunțată public. De altfel, ministrul nu a avut o agendă publică și nu a ținut o conferință de presă. 

„L-am avut ieri în rândul nostru pe domnul Ministru Petre Daea. Împreună cu directorul general ANIF (n.r. - Cornel Popa, dar nu fostul parlamentar de Bihor), domnul ministru vizitează județele din centrul, vestul și sudul țării pentru a constata la fața locului pagubele cauzate de lipsa apei. În cele 4 ore petrecute împreună, le-am prezentat fermierilor măsurile rapide implementate de la preluarea mandatului”, a transmis, printr-o postare pe Facebook, subprefectul Emilian Pavel. 

(sursa foto: Facebook, Emilian Pavel)

Conform acestuia, „la inițiativa domnului ministru, am identificat posibile investiții în infrastructura de desecare, astfel încât aceasta să poată fi folosită și pentru a iriga suprafețele învecinate. Județul Bihor deține 2.985 km de canale de desecare. Avem cele 4 râuri (Barcău, Ier, Crișul Repede și Crișul Negru), dar și canale de legătura care chiar și astăzi, în perioadă de secetă extremă, rețin cantități importante de apă”. 

Emilian Pavel a mai spus că propunerile pe care le-au avut fermierii din Bihor – fără a menționa care anume – vor fi transmise oficial către ANIF. 

„Alături de mine au fost și reprezentanții județului Bihor, domnul Bodea Traian, Director General adjunct ANIF, domnul Gligor Claudiu, director ANIF Bihor și domnul Marius Stefan, Director Adjunct Direcția Agricolă Bihor. Le mulțumesc fermierilor pentru disponibilitate și pentru propunerile concrete! Îi mulțumesc domnului Ministru pentru efort, deschidere față de aceste propuneri și pentru modul constructiv și eficient prin care tratează relația între reprezentanții statului și fermierii României!”, și-a încheiat Pavel mesajul.  

La rândul său, Daea a transmis pe pagina sa de Facebook că a vizitat mai multe județe (Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad) într-o „nouă zi lângă fermieri”. „Am văzut culturile și lucrările de îmbunătățiri funciare, am stat de vorbă cu fermierii, cu specialiștii și autoritățile locale la fața locului”, a scris Daea. 

El a mai precizat că le-a prezentat fermierilor pachetul de măsuri pe care l-a făcut în regim de urgență pentru culturile afectate de secetă, exemplificând: ordinul comun privind urgentarea inventarierii suprafețelor calamitate; hotărârea de guvern privind acordarea diferenței la subvenția pentru motorină; creditarea fermierilor prin Programul „De trei ori subvenția” (din 20 iulie, fermierii vor putea accesa credite de până la 3 x valoarea subvenției atestate de APIA prin adeverință, pe o perioadă de 3 ani cu o dobândă fixă de 2% + ROBOR) și programul de reabilitare a sistemului de irigații si desecări, alături de activarea sistemelor de desecare cu dublă funcționalitate, specifice zonei de vest a țării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!