Deşi s-ar zice că românii n-au prea multe motive să sărbătorească, de Ziua Naţională orădenii sunt invitaţi din nou la manifestările oficiale din centrul oraşului, care se vor încheia cu servirea tradiţionalei mâncări de fasole cu ciolan.

Anul acesta aduce, însă, ceva în plus: petreceri 100% româneşti şi în cafenele orădene. Ingredientele principale ale serilor vor fi muzica românească de calitate, ospătari îmbrăcaţi în straie tradiţionale, dar şi gustări tradiţionale, cu slănină, cârnăciori şi pălincă de Bihor, numai bune pentru a deschide apetitul...

Primii patrioţi

Iată că după ce ani la rând tinerii orădeni au petrecut "din greu" cu ocazia unor sărbători împrumutate, ca Halloween ori Valentine's Day, a venit şi rândul Zilei Naţionale să fie serbată cu atenţia care i se cuvine.

Cafeneaua Columbus din Pasajul Vulturul Negru a fost cea care a spart gheaţa, anul trecut, chemându-şi clienţii la o "Seară românească", pe care are de gând să o reediteze şi în noaptea de marţi spre miercuri, profitând şi de faptul că majoritatea clienţilor vor avea liber, prin lege, a doua zi. "E un moment deosebit şi vrem să-l sărbătorim aşa cum trebuie", spune Ovidiu Burcuş, administratorul localului.

Încă de la intrare, orădenii vor fi întâmpinaţi cu un pahar de pălincă cu "mărgea" din partea casei, dar şi cu gustări cu slănină şi cârnăciori puse pe platouri ardeleneşti. Localul va fi decorat în culorile naţionale, iar tot personalul va servi în straie populare. "Anul trecut, chiar şi clienţii au venit cu costume populare, şi aşa îi aşteptăm şi acum", spune Ovidiu.

Bineînţeles, pentru ca petrecerea să fie cu adevărat una românească, toată noaptea în cafenea se vor auzi cântece populare, dar şi melodii de la trupe precum Compact sau Pasărea Colibri.

Fum de Carpaţi

Exemplul celor din Columbus va fi urmat anul acesta şi de cafeneaua Yellow Submarine, din strada Vasile Alecsandri, care propune o petrecere numită "Sărbătoreşte româneşte", tot în noaptea de marţi spre miercuri. "Plănuim un party care să celebreze mărcile româneşti cunoscute. De aceea, de la bar vor putea fi cumpărate Eugenii, ciocolată Rom, ţigări Carpaţi şi Bucegi, biscuiţi Raliu şi alte produse", spune Ionuţ Rugan, administratorul localului.

Din partea casei, clienţii vor primi pălincă de Bihor la discreţie, dar şi şpriţ de vin. "Va fi şpriţul acela original, făcut cu sifon, nu cu apă minerală", anunţă Ionuţ, care promite în plus şi recompense pentru clienţii care se prezintă îmbrăcaţi în costume populare. Atmosfera va fi asigurată de jocurile de lumini în roşu, galben şi albastru, dar şi de muzică românească veche de petrecere şi de cântecele unor formaţii precum Phoenix sau Viţa de Vie.

Aşadar, înainte să se adune în centrul oraşului cu tricolorul în mână, orădenii vor putea să-şi facă "încălzirea" la petreceri unde ingredientele principale vor fi cele mai iubite tradiţii ale românilor, la care se mai adaugă una: voia bună. Chiar şi în vremuri grele...

CIOLANU' ROMÂNESC
Fără Pomohaci...

Şi anul acesta, autorităţile locale organizează în faţa statuii lui Mihai Viteazul, din Piaţa Unirii o serie de manifestări pentru a marca Ziua Naţională. După ce la ora 10 va fi trecut în revistă detaşamentul de onoare, fanfara va intona Imnul Naţional, iar preotul militar Mircea Ioniţă va oficia o slujbă de Te Deum. Ceremonia va continua cu alocuţiunea prefectului Gavrilă Ghilea şi cea a unui istoric, care va vorbi despre importanţa zilei de 1 Decembrie, şi se va încheia cu depuneri de coroane la statuia lui Mihai Viteazul şi cu defilarea detaşamentului de onoare.

De la ora 11, orădenii adunaţi la manifestări vor fi martorii programului susţinut de Corul Traian Moşoiu, Ansamblul Bihorul şi un grup de copii de la Liceul Onisifor Ghibu. După obicei, la ora prânzului, pe platoul din faţa Primăriei orădenii vor fi serviţi cu fasole cu ciolan, însă nu vor mai avea un concert de muzică populară la care să meargă, cum a fost cel al lui Cristian Pomohaci din 2009. "Aşa a decis Primăria, să nu se facă anul acesta", a spus Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură a Municipiului.