Holi hai! Aşa îşi spun indienii în fiecare primăvară la Festivalul Culorilor înainte de a se acoperi unii pe alţii cu pulbere în mai multe culori, sărbătorind astfel înnoirea, iubirea şi iertarea. 

Pentru prima oară, studenţii străini de la Medicină din Oradea organizează Festivalul Culorilor şi aici, evenimentului ce evocă tradiţia hindusă fiindu-i adăugată şi o parte distinctă, de muzică electronică. Deşi nu se aşteptau, tinerii au reuşit să vândă toate biletele tipărite iniţial, astfel că pregătesc încă o serie...

Culoare la Oradea 

Primăvara aceasta aduce un eveniment inedit în Oradea. Asociaţia Studenţilor Străini de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, în colaborare cu Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii şi în cadrul programului Erasmus Plus, organizează pe 14 mai prima ediţie a Colours Festival, care va avea loc în Şanţul Cetăţii, în zona în care vara trecută s-au desfăşurat proiecţiile de filme în aer liber.

Iniţiativa le aparţine câtorva studenţi străini, în frunte cu preşedintele Asociaţiei, indianul Sukhpreet Gill (foto). "Ne-am gândit ce eveniment am putea să facem astfel încât să prezentăm şi alte tradiţii, dar şi să promovăm înţelegerea între oameni. Aşa am decis să organizăm Festivalul Culorilor, cunoscut în India drept Holi Festival, care sărbătoreşte venirea primăverii, pacea şi noile începuturi", spune tânărul, student în anul IV.

Tradiţie hindusă

Atestat pentru prima oară în secolul al VII-lea, Holi este o sărbătoare a primăverii în special a hinduşilor, dar marcată şi de practicanţii altor religii din India, Nepal şi Sri Lanka. În cea mai importantă zi a festivalului, participanţii se colorează reciproc cu pulbere, ritual ce semnifică bucuria venirii primăverii, precum şi - potrivit legendelor - iertarea şi iubirea. Evenimentele de acest fel s-au organizat în ultimii ani şi în Europa şi în Statele Unite, fiind de obicei asociate cu mai multe concerte de muzică electronică, cu mare priză la public, în special la cel tânăr.

Festivalul Culorilor e la mare căutare, deja, şi la Oradea. "Iniţial ne-am gândit că va fi o petrecere mai mică, pentru studenţii Universităţii, dar am fost surprinşi de interes şi de amploarea pe care a luat-o", spune Corina Ardelean, de la Departamentul de Studenţi Străini al Universităţii.

Petrecere multicoloră

Pe 14 mai, organizatorii vor instala o scenă în Şanţul Cetăţii, unde vor avea loc mai multe momente artistice pregătite de studenţi români, precum şi de cei veniţi la Oradea din diverse colţuri ale lumii. "Vor fi cântece populare româneşti, dansuri din Germania, Somalia, India şi din alte ţări, pentru că dorim să sărbătorim multiculturalitatea şi să prezentăm tradiţiile studenţilor străini", spune Corina Ardelean. După modelul festivalurilor europene, organizatorii vor aduce şi un DJ care să mixeze muzică electronică în a doua parte a evenimentului care va dura în total cinci ore, cu începere de la ora 13.

Organizatorii au vândut mai bine de 500 de bilete, cu câte 25 lei, însă pe măsură ce evenimentul se apropie, preţul acestora va urca la 35 lei. La locul festivalului, prezentând tichetul de intrare, participanţii vor primi câte un tricou şi câte trei pliculeţe de culoare naturală, care ulterior poate fi spălată uşor de pe orice suprafaţă. În plus, doritorii vor putea cumpăra şi alte pliculeţe de pulbere, astfel încât nimeni să nu plece necolorat, ba chiar să-i "împrimăvăreze" şi pe alţii...