Ieşirea din starea de urgenţă i-a relaxat pe români mai mult decât trebuia. Sute de oameni au petrecut, sâmbătă seară, în Parcul Herăstrău din Bucureşti, fără să aibă măşti şi fără să păstreze vreo distanţă de alte persoane.

Potrivit Digi24, după lăsarea serii, mai mulţi oameni, îndeosebi tineri, s-au adunat în parc şi s-au înghesuit la cozi în faţa unor terase care pretindeau că servesc doar în sistem „take to go”, adică fără ca clienţii să rămână acolo. Totuşi, imaginile postate pe Facebook chiar de petrecăreţi arată că mulţi dintre ei s-au oprit pe scaunele de pe terase, pentru a consuma băuturi.

Pe o alee din parc, un DJ a mixat muzică, iar sute de oameni s-au oprit să danseze. Puţini dintre ei au purtat mască şi nimeni n-a păstrat distanţa de minim 1,5 metri faţă de alte persoane. Mai mult, unii chiar s-au îmbrăţişat, fără grija că s-ar putea îmbolnăvi de Covid-19.

Cum adunările de oameni sunt interzise, poliţiştii au mers în parc, dar nu i-au putut amenda pe petrecăreţi, pentru că abia de luni intră în vigoare starea de alertă şi pot fi sancţionaţi cei care nu respectă restricţiile.

După ce imaginile au ajuns în spaţiul public, viceprimarul Capitalei, Aurelia Bădulescu, a declarat că vina aparţine proprietarilor de terase din parc, pe care i-a numit „şpăgari” şi „jupâni”. De altfel, cele două terase cu pricina au rămas, duminică, fără autorizaţiile de funcţionare.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a avertizat că astfel de comportamente ar putea duce la creşterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19 în România. „Dacă suntem pe acea pantă descendentă a curbei pe care o prognozam după două, trei săptămâni de platou, este că s-a gestionat în mod corespunzător de către guvern și populație o primă parte a pandemiei. Dacă am dat o perioadă de relaxare, aceasta a venit în contextul unor reguli, care au fost de comun acceptate pentru a putea evalua în 14 zile efectele acestei relaxări, putând merge cu alte măsuri de relaxare, dacă evoluția era favorabilă. Dar dacă evoluția este nefavorabilă ne gândim și la restricționare, să nu uităm și avertismentul președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.