Petru Filip a declarat unei agenţii de presă că, în opinia sa, democrat-liberalii au nevoie de o nouă garnitură de lideri care trebuie să se afirme, mai întâi, din interiorul partidului printr-o serie de idei şi mesaje oarecum distincte de cele date de garnitura guvernamentală. "Este logic ca partidul să-şi asume guvernarea, dar trebuie crescute voci noi în partid pentru schimbul de generaţii. Sunt politicieni vechi în partid, de 20 de ani, aici mă refer şi la mine, şi este nevoie ca acestor noi voci să li se dea posibilitatea să devină schimbul de generaţie", a declarat Filip.

Vicepreşedintele democrat-liberal apreciază că PDL trebuie să rezolve problema subordonării faţă de guvern inclusiv pentru ca partidul să se dovedească în stare să dea un răspuns temelor de interes public ridicate de PSD şi PNL, dar şi să iniţieze teme noi de dezbatere. "Când partidul este subordonat guvernului, inclusiv din punct de vedere al mesajelor, este o problemă. PDL trebuie să aibă şi mesaje politice faţă de PSD şi PNL", a afirmat Filip.

Democrat-liberalul regretă faptul că nu s-a luat o decizie în interiorul partidului privind desemnarea unor persoane care să se ocupe în mod special cu activitatea internă a PDL, el afirmând că problema care a generat această discuţie a rămas nerezolvată şi că se va acutiza odată cu erodarea imaginii guvernului.

"Din păcate, nu s-a întâmplat nimic. Mie îmi pare rău că nu s-a decis nimic pentru că sunt şi alte probleme care ar trebui să fie pe agenda publică şi care nu prea sunt, cum ar fi descentralizarea, regionalizarea. Sunt persoane care abordează aceste subiecte, precum Roberta Anastase, Sulfina Barbu sau Anca Boagiu, voci care ar trebui să aibă în spate şi o întărire. Problema rămâne, trebuie asumată şi rezolvată pentru că alegerile interne vor avea loc abia în primăvara lui 2011", a spus senatorul PDL.

El a adăugat că Biroul Permanent Naţional trebuie să adopte o decizie chiar în timpul aceste veri. "Vocea partidului va trebui să capete o personalitate distinctă faţă de cea a guvernului care se erodează, trebuie să recunoaştem acest lucru", a spus Petru Filip, atrăgând atenţia că iarna şi costurile la întreţinere vor conduce la o erodare şi mai accentuată a imaginii guvernului.