Dacă duminică seară la ora 21 încă se prezentau optimişti şi încrezători, după ce rezultatele parţiale îl arată pe Klaus Iohannis drept preşedintele ales de români, PSD-iştii bihoreni au devenit mai tăcuţi.

În prima parte a zilei de luni, preşedintele Ioan Mang nu a fost de găsit de jurnalişti. El le-a transmis însă un SMS colegilor săi de partid, prin care le-a mulţumit pentru muncă şi le-a transmis că merg împreună mai departe.

Contactat şi el de BIHOREANUL, preşedintele executiv al PSD Bihor, Petru Filip, a declarat că aşteaptă o analiză clară a situației pentru a se stabili strategia partidului în următoarea perioadă.

Urmează o analiză

"Anumite lucruri trebuie sedimentate, analizate, văzut contextul în care s-a pierdut. Au fost nişte situaţii greu de anticipat: participarea la vot, bâlbâiala votului din diaspora, lucruri care evident au schimbat datele problemei", a declarat Filip.

Fără să se pronunţe dacă PSD ar trebui sau nu să iasă de la guvernare, dacă Victor Ponta ar trebui să-şi dea demisia din fruntea partidului ori dacă se impun demisii în PSD Bihor, Petru Filip a spus că "PSD oricum rămâne cel mai important de pe scena politică" şi "va trebui să se gândească foarte bine ce are de făcut".

"UDMR a votat în majoritate Iohannis, PSD a fost singur în această bătălie", a spus Filip, dorind să sublinieze astfel forţa partidului din care face parte. "Alegerile de ieri (duminică - n.r.) au o parte proastă, pentru că Victor Ponta a pierdut. Pe de altă parte, a fost o evaluare reală a potenţialului politic al celui mai mare partid".

Şi mulţumiţi, şi nemulţumiţi

Întrebat de BIHOREANUL dacă rezultatele alegerilor au bulversat PSD Bihor, Filip a admis că acestea "oferă o stare de nemulţumire". "Evident, va urma o perioadă de analiză şi de decizii", a precizat el.

Preşedintele executiv al PSD a mai spus că inclusiv în Bihor maghiarii au votat cu candidatul ACL, ponderea în favoarea acestuia în comunităţile maghiare fiind de 70-80%.

"Prin această prismă, 36% (n.r. procentul câştigat de Victor Ponta în Bihor) poţi să spui la rece că te mulţumeşte, dar la cald, prin prisma rezultatului naţional, te nemulţumeşte", a concluzionat Petru Filip.

Pe de altă parte, surse neoficiale din cadrul PSD Bihor au declarat BIHOREANULUI că numeroşi social-democraţii bihoreni sunt şocaţi de rezultatul votului alegerilor prezidenţiale. PSD-iştii nu se aşteptau ca Victor Ponta să piardă alegerile şi cu atât mai puţin la o diferenţă atât de mare.