"Dezertat", în primăvară, în tabăra PSD, fostul primar al Oradiei şi fostul preşedinte al PDL Bihor, Petru Filip a primit, marţi, şi primul "cadou", fiind delegat de Crin Antonescu la preşedinţia Senatului. Filip, care este vicepreşedintele camerei, va fi şeful Senatului pe perioada în care Antonescu va fi preşedinte interimar.

El va asigura interimatul după ce Crin Antonescu preia preşedinţia ţării până la referendumul din 29 iulie.

Filip este vicepreşedintele Senatului din 2011. El urmează să conducă Senatul cel puţin până la începutul sesiunii parlamentare din această toamnă.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preia marţi cea mai înaltă funcţie în stat, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis luni că suspendarea lui Traian Băsescu a fost constituţională.

Petru Filip a trecut la PSD pe 23 aprilie 2012, chiar în ziua în care Senatul, dominat de PSD, a adoptat modificările la Legea educaţiei, susţinută de el. De altfel, la sfârşitul lunii iunie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările propuse de FIlip şi şi de un alt parlamentar, Cătălin Croitoru, la Legea educaţiei, prin care fondatorii universităţilor particulare ar putea să pună mâna pe patrimoniul acestora. Modificările au fost propuse anul trecut, pe când Filip şi Croitoru erau membri PDL.

Politicianul şi-a caracterizat, la acea vreme, decizia, ca fiind una "personală". "Sunt hotărât să mai pot spune ceva în politica românească", a mai declarat acesta.

Înainte de această mutare, Filip a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Petru Filip a fost primarul Oradiei între 1992 şi 1996, dar şi între 2000 şi 2007, an în care a ales să plece europarlamentar la Bruxelles.

În iunie 2012, Filip a fost votat secretar executiv pe probleme de administraţie al PSD.