PDL ar trebui să ia în calcul cedarea scaunului de şef al Guvernului către PNL pentru a împărţi cu acest partid responsabilitatea guvernării, a declarat vineri, potrivit realitatea.net, senatorul Petru Filip, fostul lider al PDL Bihor.

„Părerea mea este că dacă PDL s-a apucat de reforme, rezultatele reformelor trebuie să dovedească în a doua jumătate a anului 2011 că am avut dreptate, adică ceea ce s-a luat anul acesta să se dea înapoi. PDL, dacă a evaluat corect aceste decizii, trebuie să dovedească că a avut dreptate. Responsabilitatea guvernării este o problemă. Cred că PDL ar trebui să negocieze foarte direct şi pragmatic cu PNL, chiar dacă asta ar însemna cedarea postului de prim-ministru", a spus Petru Filip.

Fostul primar al Oradiei a precizat că propunerea de a readuce liberalii la guvernare nu vine neapărat din dorinţa de a împărţi cu aceştia costurile reformelor adoptate de PDL, ci din necesitatea ca reformele să fie continuate de un partid de dreapta.

„Nu vorbesc neapărat despre împărţirea responsabilităţii guvernării, ci despre nişte măsuri care trebuiau luate, după 20 de ani. Pentru reducerea acestei căderi din sondaje PDL ar trebui să-şi asume anumite sacrificii şi asta pentru că în următorii ani e nevoie în continuare de măsuri de dreapta, dincolo de divergenţele personale. Cedarea postului de premier e un cost pe care PDL ar trebui să-l plătească în aceste momente", a declarat Filip.

Ideea refacerii coaliţiei cu liberalii este împărtăşită şi de europarlamentarul PDL Cristian Preda. „Dacă altă formulă nu e posibilă, iar dacă PDL nu poate oferi o persoană credibilă (n.r. - pe postul de premier), răspunsul e că poţi să cedezi postul şi PNL. Ce să faci? Este evident că există în actuala majoritate o fragilitate, asta încurajează şi Opoziţia să depună moţiuni de cenzură", a spus Preda.

Problema principală pare să fie tocmai preşedintele PDL, Emil Boc, a sugerat Cristian Preda. „Trebuie să plecăm de la trei constatări. Prima: o remaniere, o schimbare a unora dintre membrii Guvernului, este contraindicată. În acest momemt aşteptările sunt legate de schimbarea lui Emil Boc, care nu mai e ascultat nici în PDL. Există şi în rândurile parlamentarilor PDL. Trebuie să rămânem lucizi în aceste vremuri. Nu are rost ne închipuim că putem face din Emil Boc altceva decât este el în acest moment. Chiar dacă ar face lucruri bune, nu mai are credibilitate", a constatat europarlamentarul PDL.