Senatorii l-au validat, miercuri, pe democrat-liberalul Petru Filip în funcţia de vicepreşedinte al Senatului, în locul senatorului Anca Boagiu, numită ministru al Transporturilor. 

În primă fază, Filip a fost votat cu 52 de voturi "pentru", fiind înregistrate două abţineri, şi, deşi iniţial a anunţat validarea sa ca vicepreşedintele al Senatului, Mircea Geoană a revenit şi a spus că votul este valabil doar dacă vor fi întrunite 69 voturi.

"Trebuie să fim impecabili din punct de vedere al condiţiilor procedurale", a ţinut să sublinieze Mircea Geoană.

La propunerea sa, votul a fost dat prin ridicare de mână, după ce, anterior, raportul nu a putut fi adoptat din cauza numărului mic de voturi exprimate, mult inferior numărului senatorilor care îşi anunţaseră prezenţa la şedinţă, respectiv 96.

Conform anunţului oficial, validarea lui Petru Filip în funcţia de vicepreşedinte al Senatului a întrunit 73 de voturi "pentru".

După cum se ştie, membrii grupului senatorial al PDL au decis, luni, prin vot, să îl desemneze pe senatorul Petru Filip pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al Senatului.

Fost primar al Oradiei şi fost preşedinte al PDL Bihor, Petru Filip este parlamentar ales în colegiul uninominal 3 din Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor. El este preşedintele Comisiei pentru administraţie publică din Senat.

După alegerea sa în funcţia de vicepreşedinte al Senatului, Petru Filip a declarat că printre noile sale atribuţii se numără şi legăturile cu Parlamentul European. "E vorba spre coordonarea domeniului ce ţine de cooperarea europeană şi internaţională, legături cu structuri precum Parlamentul European. În acelaşi timp, mă voi implica în modificarea Regulamentului Senatului, care e unul dintre subiectele sensibile actuale. Acest Regulament ar trebui modificat şi îmbunătăţit, pentru că aşa cum e el azi creează stări conflictuale şi generează interpretări diferite", a declarat Filip unui cotidian local.

De asemenea, din funcţia pe care o deţine, Petru Filip va participa şi la deciziile luate în Biroul Permanent al Senatului.