Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, la Oradea, senatorul Petru Filip a anunţat că susţine un proiect de lege iniţiat de grupul senatorilor PDL privind reducerea impozitului pe venitul global.

Pro şi contra 10%

"Am semnat pe linie parlamentară un proiect de lege de scădere a impozitului pe venitul global de la 16 la 10%", a declarat Filip. Senatorul a spus că acest lucru nu va duce la scăderea veniturilor la bugetul de stat, ci din contră, la creşterea lor, pentru că un impozit mai mic ar trebui să atragă agenţi economici. "Dacă azi aplici 16% la 10 agenţi economici, prin reducere ar trebui să aplici 10% la 100 de agenţi economici", a precizat Filip.

Scăderea impozitului are scopul de a ajuta agenţii economici, iar senatorul PDL a spus că speră ca propunerea legislativă să aibă succes în Parlament, "chiar dacă probabil vom intra într-o confruntare de idei cu reprezentanţii Guvernului".

Declaraţiile făcute de Filip au conţinut, însă, o gravă eroare. Vineri seară, biroul de presă al PDL Bihor a remis un comunicat de presă prin care susţine că senatorul s-a referit, de fapt, la scăderea cotei unice de impozitare.

„Proiectul de lege expus de dânsul ca iniţiativă a parlamentarilor PDL se referă la scăderea de la 16% la 10 % a cotei unice de impozitare şi nicidecum la scăderea impozitului pe venitul global, aşa cum poate a reieşit din sintagma folosită în conferinţa de presă, cei doi termeni având o cu totul altă semnificaţie economică", se arată în comunicat.

Asumare sau nu

Totodată, Filip a mai declarat că, personal, consideră o greşeală asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, dar totuşi o va vota în Parlament. "Am obligaţia să o susţin, chiar dacă, pentru 3 sau 4 săptămâni, cât ar mai fi durat munca în Comisia de educaţie şi în plenul Senatului, nu merita această grabă", a precizat Filip.

Nu aceeaşi părere are fostul lider PDL Bihor despre asumarea răspunderii pe Legea salarizării unitare, pe care o consideră "absolut necesară", întrucât diminuează din diferenţele mari care au apărut între cei cu salarii mici şi cei cu salarii mari pe grila de salarizare cu 15 trepte.

Vrea porţiuni de autostradă coerente

În altă ordine de idei, Filip a declarat că a avut o întâlnire cu reprezentanţii grupului Bechtel, la cererea acestora, cărora le-a spus că e foarte important ca într-un timp cât mai scurt porţiunea între Borş şi Câmpia Turzii să devină "o porţiune coerentă de circulaţie".

Discuţiile au stabilit că ar trebui realizaţi până la finalul lunii noiembrie cei 12 kilometri între Turda şi Câmpia Turzii, iar până la finalul lui 2011 porţiunea Borş-Zalău. "Asta pentru că de la Zalău la Cluj există un drum modernizat care poate fi drum coerent, în continuarea autostrăzii", a explicat Filip, care speră să poată definitiva aceste planuri cu conducerea Ministerului Transporturilor.

Nu mai candidează

De asemenea, în aceeaşi conferinţă de presă, Petru Filip a catalogat proiectul municipalităţii de finanţare europeană privind modernizarea CET-ului drept "un demers mai mult decât lăudabil", de apreciat şi de susţinut.

Cât despre alegerile interne din PDL Bihor, Filip crede că Biroul Permanent Judeţean ar trebui să le stabilească până la sfârşitul lunii noiembrie. Senatorul, care a demisionat din funcţia de preşedinte al PDL Bihor, susţine că nu va candida pentru această funcţie, pentru că PDL Bihor "trebuie să-şi împrospăteze echipa".