Versurile pieselor "Nunta", "Fata verde", "Mica ţiganiadă", "Mugur de fluier" ori "În umbra marelui URSS" au răsunat sâmbătă în curtea Cetăţii din Oradea, unde o mulțime de fani au cântat alături de legendara trupă Phoenix. Concertul a avut loc în cea de-a doua seară a Festivalului Medieval.

Cu un orădean în trupă

Concertul a început la ora 20, după încheierea celei de-a doua runde a Campionatului Mondial de turnir cu lance solidă, care a avut loc în şanţul fortăreţei.

Curtea Cetății s-a umplut de fani, inclusiv din generațiile mai tinere. În public au putut fi văzuți astfel și adolescenţi care fredonau cu patos melodiile celor de la Phoenix. 

Trupa a apărut pe scenă cu liderul Nicu Covaci la chitară, alături de orădeanul Vlady Săteanu la bas, soţia lui, Lavinia Săteanu, la vioară, Cristi Gram la chitară, Costin Adam - solist şi tânărul toboşar Flavius Hosu.

Au urmat momente pline de ritm și nostalgie în Cetate, iar membrii Phoenix au interpretat chiar şi piese din afara repertoriului lor, precum tema muzicală a serialului Game of Thrones, în ton cu luptele ce tocmai avuseseră loc în cadrul Festivalului Medieval.

Artiştii au fost lăsaţi cu greu să plece de pe scenă, după un concert care a durat circa 90 de minute şi s-a încheiat cu "Fie să renască".

Poveştile oştenilor

Festivalul Medieval a adunat mulți participanți și la celelalte activități. De pildă, mulți dintre ei s-au plimbat în şanţul Cetății, unde au putut descoperi poveştile personajelor din satul medieval. Unii s-au oprit la atelierul fierarilor, alţii la locurile de joacă pentru copii, unde picii au putut să urce pe picioroange, să se joace cu săbii şi scuturi ori să participe la ateliere creative.

Alţii s-au lăsat ademeniţi de standul cu bere artizanală, unde poate fi încercată şi una făcută special pentru Festivalul Medieval Oradea şi numită IPA Afumată.

Într-un cort a fost amenajată inclusiv o mică farmacie, dotată cu leacuri din perioada Evului Mediu, aduse de tămăduitorii din Ordinul Cavalerilor Infirmieri ai Sfântului Ioan din Ierusalim, originari din Zagreb, Croaţia.

Aproape de zona în care se desfăşoară turnirul se află şi corturi ale unor oşteni din perioada bizantină, dar şi ale celor de la Straja Cetăţii Suceava, care trăiesc ca meşteşugarii din secolul XIV și care lucrau la curţile împărăteşti.

Poveştile lor vor putea fi descoperite şi duminică, ultima zi a evenimentului, în care sunt programate între altele finala Campionatului Mondial de turnir de la ora 16.30 la 18 şi un concert Omul cu Şobolani de la ora 21.


Programul complet al evenimentului: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!