Zeci de pianişti din Europa au marcat cei 250 de ani de la naşterea compozitorului Ludwig van Beethoven printr-un concert-maraton, de 13 ore şi 30 de minute, în cadrul căruia au fost interpretate cele 32 de sonate pentru pian ale compozitorului german. Singurul artist român invitat la acest maraton muzical a fost pianistul orădean Thurzó Zoltán.

Evenimentul a avut loc în weekend, în oraşul croat Osijek. Orădeanul a fost invitat la concert de unul dintre cei mai la modă pianişti din Europa, Goran Filipec, care ştia că Thurzó cunoaşte 26 din cele 32 de sonate de pian ale maestrului. Maratonul a mai reunit pianişti din Grecia, Serbia, Franţa, Anglia, Rusia, Muntenegru, Austria şi, fireşte, Croaţia.

Concertul s-a ţinut în Muzeul Arheologic, situat în centrul istoric al oraşului, între Liceul de muzică şi Academia de muzică.

„Maratonul a ținut de dimineața de la ora 10, până seara, la ora 23.30. Cu toții am participat la deschidere, după care startul a fost dat de tinerele talente de la Academia de muzică, iar după-masă am urmat noi, pianiștii internaționali. Deși pe afiș am fost menționat primul, eu am interpretat cele trei sonate de la orele 18.30 – în ultima etapă a maratonului. Am interpretat sonatele Op.14 nr.1, Op. 22 și  Op. 53. Un program de aproximativ 75 de minute. Cea mai lungă prestație din cadrul maratonului”, a declarat Thurzó pentru BIHOREANUL.

Orădeanul a fost singurul pianist care a reprezentat două ţări la eveniment, România şi Ungaria, având cetăţenia ambelor state. „Presa internaţională a fost curioasă însă să afle cum pot să reprezint două țări. Eu, în primul rând, am reprezentat Oradea, şi am reușit să le povestesc despre orașul meu, despre cultura şi frumuseţea lui”, a spus artistul.