Pe modelul pieţei Rogerius, cea mai veche piaţă a Oradiei, cea de lângă Cetate, se transformă într-un centru de afaceri.

Hala veche va fi recondiţionată, iar pe latura dinspre strada Griviţei va fi construită o clădire nouă, care îi va găzdui pe comercianţi.

Directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, a dat asigurări că şantierul nu va închide piaţa şi niciun comerciant nu va fi tras pe dreapta. „Comercianţii nu vor fi afectaţi. Pe platoul aflat între piaţă şi blocul Cicero va fi montat un cort de 1.200 mp, care a fost folosit şi în Rogerius, unde, estimăm noi că din luna iunie, se vor muta comercianţii de la legume-fructe. Cei de la bazar vor rămâne pe loc”, declarat Andrica. Pe măsură ce şantierul va evolua, cei de la legume-fructe vor intra în noua piaţă, iar cei de la bazar se vor muta în cort.

Nici din hala veche nu va fi vreun comerciant scos de pe piaţă. Cât timp clădirea se va afla în şantier, vânzătorii vor fi mutaţi în 17 chioşcuri din PVC anume comandate şi utilate de ADP Oradea cu tot ce au nevoie, pentru a-şi desfăşura activitatea în continuare.

Mieii, la Piaţa 100

Pe de altă parte, ADP Oradea are planuri şi pentru Piaţa 100. În acest an, sectorul auto de aici va fi supravegheat video, printr-un sistem care va fi montat de ADP.

De asemenea, aici va fi amenajată o nouă parcare, pe latura dinspre Aeroport, dar şi un acces nou, după ce Primăria va finaliza un drum nou care va duce la piaţă, respectiv pasajul suprateran din continuarea străzii Universităţii.

Tot în Piaţa 100, în această primăvară, se vor vinde mieii, ţinând cont că Piaţa Ioşia, unde se comercializau până acum, a fost dezafectată. Potrivit lui Andrica, comercianţii vor primi un perimetru de la capătul chioşcurilor alimentare, spre Aeroport, unde vor putea vinde şi sacrifica miei, în săptămânile dinaintea Paştilor catolice şi ortodoxe, cu excepţia zilelor de sâmbătă.