O parte din Piaţa Cetate va fi modernizată cu fonduri nerambursabile, printr-un proiect a cărui denumire nici măcar nu sugerează acest lucru.

La fel cum Piaţa Rogerius a fost modernizată în urmă cu mai bine de trei ani printr-un proiect ce viza amenajarea unui "Centru de afaceri cu produse agricole", Piaţa Cetate va fi adusă la zi în baza unui proiect pentru "Îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă în judeţul Bihor, Oradea şi Hajduboszormeny", în care Primăria Oradea este titular, iar parteneri sunt Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia de Dezvoltare Durabilă (din subordinea Consiliului Judeţean Bihor) şi Primăria Hajduboszormeny, din judeţul ungar Hajdu Bihar.

Condiţia este, însă, ca proiectul - care urmează să fie depus până la 31 ianuarie în cadrul Programului Intereg V-A România - Ungaria (Programul de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu), să fie aprobat ca eligibil.

Valoarea sa totală este de 7,57 milioane euro, din care suma de 6,53 milioane euro ar urma să revină Oradiei. Potrivit viceprimarului Florin Birta, durata de implementare ar fi de 18 luni de la semnarea contractului, ceea ce ar însemna că lucrarea ar putea fi finalizată în 2020.

"Se va demola hala pentru lactate şi o parte din fostul sediu al ADP, şi se va amenaja şi o parcare", a explicat viceprimarul Florin Birta în legătură cu acest proiect, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni, înaintea şedinţei Consiliului Local.

Aleşii orădenilor au votat în unanimitate pentru depunerea proiectului, ceea ce înseamnă că şi-au dat acordul pentru obţinerea banilor necesari şi realizarea investiţiei.