Piaţa din Ioşia, singura din Oradea autorizată pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor şi iezilor, a început să se anime joi, după ce în zilele trecute, după cum spun oierii, negoţul a mers cam anemic.
În spatele halei bazar, spre şoseaua de centură, şi-au înşirat ţarcuri cu animale circa 25 de crescători din diverse zone ale judeţului, de la Tinca până la Cociuba Mare ori Roşiori, dar şi din comune arădene, ca de pildă Beliu.
Mult a fost, puţin a rămas...
Dacă în urmă cu o săptămână, când se pregăteau de Paști romano-catolicii şi reformaţii, preţul nu a coborât mai jos de 14 lei pentru kilogramul de animal viu, de data aceasta oierii lasă la 13 şi chiar la 12 lei kilogramul.
„Dintr-un miel de 20 de kile, după belire şi tranşare, îţi rămân cam 12 kile pentru gătit. Dintr-un ieduţ de 7 kile, pleci cu 5 kile”, a explicat un crescător unor muşterii neştiutori. Faci socoteala în gând: 20 ori 12 egal 240 lei pentru un animal viu, iar dacă împarţi suma la cantitatea de carne pe care o poţi folosi iese că un kilogram de costă, de fapt, 20 lei.
De fapt, mai mult, căci la sumă se mai adaugă şi tariful pentru măcelari: 30 lei pentru un miel sau un ied până în 25 de kile, respectiv 35 lei dacă animalul e mai greu. În mai puţin de 5 minute, îl ai belit, eviscerat şi tăiat în două, în semicarcase. Dacă vrei „prelucrare suplimentară”, mai dai încă 10 lei. Calcul final: aproape 23 lei pe kilogram.
„Sunt miei de lapte, din ianuarie-februarie, nu-s deloc graşi”, a explicat unul dintre crescători, Ştefan Dulău, din Tinca, fost consilier judeţean. Omul a adus la vânzare 50 de miei, din care a vândut aproape 30. Baiul este, zice el, că totu-i scump: de la transport până la taxa de piaţă - 10 lei pentru fiecare animal. Grosul câştigului îl fac, de fapt, măcelarii. Unul din aceştia, şi sunt aproape 15 cu toţii, a făcut deja, până la ora amiezii, 1.800 lei.
Nu există Paşti fără miel?
„Ciobanii vând scump, măcelarii taie şi ei scump”, a constatat o gospodină, adăugând însă că „nu există Paşti fără ciorbă, drob şi friptură de miel”. Nu toţi sunt, totuşi, de aceeaşi părere. Ca dovadă, destui orădeni intră în piaţă să cumpere legume, fructe, brânzeturi, ba chiar şi carne, nu neapărat de miel ori ied, gata procesată şi, mai ales, în cantităţi de câte un kilogram sau două, de la magazin.
Chiar şi aşa, crescătorii sunt încrezători, pentru că mai e o zi până vor atinge vârful vânzărilor. „Vinerea se vinde cel mai bine. Cei mai mulţi orăşeni nu au timp să gătească astăzi şi nici n-au loc în frigidere pentru două jumătăţi de miel sau ied. O să vină mâine cei mai mulţi, când o să se apuce de bucătărit”, e convinsă o precupeaţă, invocând experienţa căpătată în ultimii aproape două decenii.
Piaţa de miei din Ioşia va rămâne deschisă până sâmbătă la ora 13.00.