În fiecare vară, Piaţa Bucureşti, din faţa Gării Centrale, devine un loc de evitat. Zeci de cerşetori veniţi din satele judeţului umplu zona de gunoaie, inclusiv fecale, iar autorităţile par depăşite. Poliţişti locali împart amenzi care nu vor fi achitate niciodată, oamenii merg seara în satele de baştină, dar revin în ziua următoare.

Strigăt de ajutor

Locul prin care intră în oraş turiştii care ajung cu trenul la Oradea, Piaţa Bucureşti, este probabil cea mai murdară zonă a oraşului. Zilnic îşi fac veacul aici numeroşi indivizi de etnie romă, care vin la cerşit din sate. În aşteptarea trenurilor care să-i ducă înapoi acasă, lenevesc pe băncile din piaţă, împrăştiind în jur o duhoare greu de suportat.

În plus, aruncă pe jos felurite mizerii, de la PET-uri de bere la ambalaje, ba chiar îşi fac nevoile pe unde apucă: în pasajul subteran care face legătura între Gară şi Piaţă, pe spaţiile verzi sau direct pe trotuare, în jurul blocurilor!

Situaţia i-a determinat pe orădenii care locuiesc în preajmă să iniţieze o petiţie online prin care cer salubrizarea zonei şi, mai ales, identificarea unei soluţii pentru păstrarea curăţeniei. În doar o săptămână, petiţia a adunat aproape 600 de semnături.

WC de test

Viceprimarul Florin Birta dă asigurări că problema este în atenţia municipalităţii. "Am discutat cu directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, şi i-am cerut să redeschidă toaleta publică din pasajul subteran. Zona este infectă, într-adevăr, dar nici nu există un loc unde oamenii să meargă. Îşi fac nevoile pe unde apucă, chiar şi în maşina Poliţiei Locale, cum s-a întâmplat o dată, când agenţii au ridicat nişte cetăţeni", spune edilul.

Birta promite că Poliţia Locală va patrula şi mai des în zonă, dar spune că oamenii nu pot fi sancţionaţi dacă pur şi simplu doar stau acolo. "Amenzi pentru că fac mizerie s-au dat şi se vor da în continuare, dar adevărul e că rămân neplătite", zice el.

Viceprimarul spune că a încercat şi o colaborare cu primarii localităţilor din care vin aceşti oameni, dar edilii comunali n-au niciun interes să-i ţină acasă. Cât timp pierd vremea în Oradea, nu le dau lor bătaie de cap...