Piaţa Obor, cunoscută orădenilor şi ca Ocska Piac, se va muta peste şoseaua de centură, în drept cu Cartierul Europa. Măsura va fi luată pentru a face loc viitoarei săli polivalente cu 5.000 de locuri care nu mai poate fi construită pe acest teren.

"Am avut acordul iniţial al Autorităţii Aeronautice Române pentru acest amplasament. Acum, după ce aeroportul a fost modernizat şi sistemele de aterizare au fost montate, nivelul de înălţime care poate fi acceptat acolo este de 19 metri, iar sala are 25 de metri, conform proiectului. Am căutat variante de a coborî regimul de înălţime a sălii, dar cum nu s-a dovedit posibil, am decis să mutăm amplasamentul pe care va fi construită", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Viitoarea sală polivalentă va fi construită pe amplasamentul Pieţei Obor, între actuala zonă comercială şi sala de sport a Universităţii, unde regimul de înălţime este de 30 de metri. Construcţia, estimată la circa 22 milioane euro, va avea la dispoziţie o suprafaţă de 7,5 hectare de teren şi o amprentă la sol de circa 1 hectar. Sala polivalentă va avea o capacitate de 5.000 locuri, care va putea fi crescută la 7.000 locuri.

Primarul Ilie Bolojan este convins că noul amplasament este mult mai potrivit, pentru că aici există deja locuri de parcare şi municipalitatea are teren liber pentru a amenaja altele noi, iar construcţia, cu ieşire la mai multe fronturi stradale, va fi mult mai accesibilă orădenilor.

Potrivit edilului, Primăria şi-a propus ca până la mutarea Ocska Piac pe amplasamentul din câmp să amenajeze două pasaje subterane destinate pietonilor, după modelul celor care subtraversează podul Carol I, fostul Sovata. Primul pasaj va fi construit în dreptul benzinăriei Rompetrol, iar cel de al doilea în zona supratraversării peste DN 79.

Reprezentanţii municipalităţii vor cere Consiliului Local să aprobe mutarea Pieţiei Obor în şedinţa din 31 martie. În cazul în care mutarea va fi aprobată, Primăria va trimite Companiei Naţionale de Investiţii, finanţatorul investiţiei, documentele actualizate cu noul amplasament în cel mult două săptămâni pentru demararea formalităţilor necesare atribuirii lucrărilor.

"Dacă totul este în regulă, construcţia sălii va putea începe în toamna acestui an sau în primăvara anului viitor", a declarat Bolojan.

Sala polivalentă va putea găzdui competiţii interne şi internaţionale de handbal, baschet şi volei, dar şi congrese, concerte, expoziţii şi târguri.

Terenul aferent sălii de sport va fi împărţit în două. Terenul principal, reprezentând suprafaţa de joc, va fi despărţit de terenul de antrenament prin elemente culisante. În interior se va putea monta şi o scenă pentru evenimente.

Sala va fi dotată cu vestiare, sală de forţă, cabinete medicale, sală de instruire, sală de antrenamente, iar la parter, în zona foaierului, vor fi amenajate spaţii comerciale şi grupuri sanitare.