De luni de zile, în Colegiul Naţional Iosif Vulcan e zarvă, şi nu din pricina elevilor. Contabila şcolii, Cristina Antik, se află în conflict deschis cu directoarea din ultimii şase ani, Simona Martin, recent numită inspector şcolar, pe care o acuză că a învârtit banii liceului după bunul plac.

Deşi directoarea neagă, acuzele sunt confirmate parţial de un raport al Curţii de Conturi care a depistat că, pe mâna lui Martin, şcoala a plătit produse alimentare de peste 640.000 lei fără vreo licitaţie şi fără acte care să demonstreze cumpărăturile. Pe lângă asta, Antik susţine că directoarea a semnat şi alte achiziţii necurate, ba chiar că a cumpărat în numele colegiului parfumuri de lux. Acum, cei chemaţi să facă lumină sunt procurorii...

De la prietenie la ură

Cristina Antik a ajuns contabil-şef la Colegiul Naţional Iosif Vulcan în urma unui concurs organizat în vara lui 2011, când toate cele trei contabile demisionaseră după ce au fost prinse că şi-au umflat ilegal salariile vreme de trei ani. Fostă contabilă a şcolilor din Ineu de Criş şi Cheresig, Antik, soţia judecătorului Levente Antik de la Curtea de Apel, a fost singura pretendentă la postul de la Pedagogic, iar la sosirea ei în şcoală se zvonea chiar că este o apropiată a directoarei Simona Martin. Până în urmă cu câteva luni, contabila a părut că se înţelege cu directoarea, dar din primăvară cele două au intrat într-un adevărat război...

BIHOREANUL a aflat că Martin, de-acum fosta directoare a şcolii, căci la 1 septembrie a fost promovată inspector în cadrul IŞJ Bihor, s-a ales cu plângere penală pentru delapidare, gestiune frauduloasă, neglijenţă în serviciu, fals şi uz de fals, dar şi cu reclamaţii la Inspectorat, la Ministerul Educaţiei, Prefectură şi Curtea de Conturi, toate semnate de Cristina Antik.

Cu pâra

Cearta între cele două a început în primele luni ale anului, după ce Antik i-ar fi atras atenţia directoarei asupra unor nereguli din şcoală, inclusiv asupra faptului că învăţătoarele sunt în urmă cu plata chiriei pentru sălile de clasă folosite la programul afterschool. În timp ce Martin ar fi vrut să păsuiască învăţătoarele, contabila le-a aplicat penalităţi conform contractelor pe care şcolile sunt obligate de Primărie să le încheie.

Evident, situaţia le-a nemulţumit pe dăscăliţe, dar şi pe Martin, aşa că Antik a fost pârâtă de mai multe cadre didactice la Inspectorat, pentru abateri disciplinare. "Cadrele didactice erau nemulţumite de atitudinea şi limbajul doamnei Antik", spune Simona Martin, adăugând că, în ciuda insinuărilor contabilei, n-a avut nicio legătură cu reclamaţia.

În urma unei cercetări, comisia de disciplină a IŞJ a sancţionat-o pe Antik cu  diminuarea salariului cu 10% vreme de 3 luni. Nemulţumită, contabila a contestat sancţiunea în instanţă, procesul fiind şi acum pe rol.

Şcoală... parfumată

Cert e că, după sancţiune, Antik s-a pus pe scris plângeri penale şi reclamaţii, toate împotriva directoarei. În sutele de pagini trimise procurorilor de la Parchetul Bihor, contabila arată că a găsit în actele şcolii facturi şi bonuri decontate fără acte care să justifice cheltuielile.

Majoritatea plăţilor sunt de ordinul sutelor de lei, dar adunate dau câteva zeci de mii. De pildă, după cum arată contabila, directoarea Simona Martin şi-a decontat numeroase zboruri la Bucureşti cu avionul, cazări în hoteluri din Capitală şi drumuri cu taxiul, fără să aibă şi delegaţii doveditoare.

Dacă aceste cheltuieli ar putea fi, totuşi, justificate, mai greu de înţeles este de ce managerul a cumpărat pe banii şcolii şi... două parfumuri marca Gucci, în valoare de 800 lei. Întrebată de BIHOREANUL pentru cine a cumpărat parfumurile de lux, Martin susţine că n-au fost decât nişte atenţii pentru angajaţi ai Ambasadei Spaniei din România care vizitaseră colegiul. "Am dat şi o masă pentru ambasadorul spaniol. Vreţi să scrieţi şi că a mâncat în Oradea ambasadorul? E penibil", a răspuns femeia, vizibil iritată de întrebări.

Bani da, servicii ba!

În plângerile către procurori, Antik mai arată că în 2009 directoarea a plătit 16.000 lei pentru un sistem de supraveghere video, însă pe coridoarele şcolii nu există nici o singură cameră de filmat. Contabila a semnalat şi plata a 2.600 lei pentru pavarea curţii şcolii, în condiţiile în care aceasta e acoperită cu asfalt. Alte acte puse la dispoziţia procurorilor sunt nişte banale facturi pentru "prestări servicii", pe care nu se precizează ce fel de servicii au costat 2.700 lei şi care nu au la bază niciun contract. Toate sunt, însă, trecute pe numele delegatului Simona Martin.

Totodată, contabila dezvăluie în plângerile sale că vreme de mai mulţi ani şcoala a plătit numeroase achiziţii de produse alimentare necesare cantinei colegiului, fiecare în jur de 1.000 lei, daţi direct producătorilor, ca şi cum un angajat al şcolii ar fi făcut piaţa. De aici, suspiciunea că ar fi vorba de cheltuieli fictive.

Doar birocraţie...

Cumpărăturile de produse alimentare au atras atenţia şi inspectorilor Curţii de Conturi care, la sesizarea lui Antik, au descins în şcoală la începutul acestei veri. În nota de control, ajunsă în posesia BIHOREANULUI, auditorii arată că şcoala nu are acte care să dovedească achiziţiile de alimente făcute între 2009 şi 2010, în cuantum de peste 640.000 lei. Adică o medie de cel puţin 1.600 lei pe zi, bani de care nu se ştie, concret, pe ce fel produse au mers. Şcoala nu a organizat nicio licitaţie, nu a încheiat niciun contract, ci doar a plătit!

Invocând Legea 273/2006, care spune că ordonatorul de credite al unei instituţii publice, deci şi directorul unei şcoli, răspunde de "organizarea sistemului de monitorizare a programului de achiziţii publice şi a programului de investiţii publice", inspectorii constată că responsabila Simona Martin doar s-a rezumat să dea vina pe administratorul cantinei.

În discuţia cu BIHOREANUL, Martin a bagatelizat situaţia. "Nu e vorba de niciun prejudiciu, n-au dispărut bani. Lipseau doar nişte proceduri. Birocraţie, nimic relevant", spune fosta directoare, refuzând să explice concret ce acte au lipsit şi cum a făcut aceste achiziţii.

Speranţa în procurori

Martin afirmă că nu este vinovată de niciuna din faptele de care o acuză Antik şi că lămuriri dă doar procurorilor, despre care e convinsă că-i vor constata nevinovăţia. La fel, nici contabila nu vrea să comenteze acuzele pe care le-a lansat, rezumându-se să spună că a prezentat dovezile la Parchet. Iar până când procurorii nu se vor pronunţa cu privire la toate aspectele semnate de contabilă, dar şi la raportul Curţii de Conturi, inspectorul şcolar general Daniel Negrean spune, la rându-i, că nu poate trage nicio concluzie.

Cert este că, în plin scandal, Negrean a "extras-o" pe Martin din şcoală, oferindu-i la schimb un post în cadrul Inspectoratului. Proaspăta inspectoare se jură, însă, că mutarea ei nu este o fugă de Antik, ci doar o variantă care i-a convenit mai mult în acest moment. Cum s-ar zice, de "nebună" a scăpat. Mai rămâne de văzut dacă se salvează şi de procurori...


CU JALBA LA CSM
Profesori deranjaţi de judecător

Cearta dintre contabila Cristina Antik şi directoarea Simona Martin i-a implicat, cel puţin indirect, şi pe profesorii Colegiului Iosif Vulcan. În primăvară, 72 de cadre didactice au semnat o petiţie către Consiliul Superior al Magistraturii, acuzându-l pe judecătorul Levente Antik că îi intimidează atunci când îşi vizitează soţia la serviciu. De asemenea, profesorii insinuau că magistratul ar putea interveni în procesul pe care soţia lui îl are cu şcoala şi cu Inspectoratul Şcolar, după ce a contestat în instanţă sancţiunea primită. CSM a apreciat că Antik n-a greşit cu nimic şi că supoziţiile profesorilor sunt nefondate.

Citiţi aici replica Simonei Martin: Colegiul Naţional Iosif Vulcan nu este o piaţă!