Primăria caută soluţii pentru a da zonei centrale a oraşului strălucirea de odinioară. Conform discuţiilor purtate în cursul zilei de joi de către reprezentaţii municipalităţii cu reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Bihor, şefii administraţiei locale au de ales între trei variante de reabilitare a ansambului urban format din Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand.

Toate variantele arhitecţilor orădeni au la bază planurile concepute în 1926 de celebrul arhitect român Duiliu Marcu, cel care a proiectat şi Biblioteca Academiei Române, Clădirea Consiliului de Miniştri, Teatrul din Timişoara şi palatele Victoria şi Elisabeta.

Prima, şi cea mai radicală variantă de lucru, a fost propusă de arhitectul Emodi Tamas, şi constă în pavarea integrală a Pieţei Unirii prin desfiinţarea tuturor suprafeţelor înierbate. "Această variantă are la bază conceptul de redare către public a spaţiului delimitat de fronturile de clădiri perimetrale cu refacerea parapeţilor, jardinierelor şi lampadarelor proiectate de arhitectul Duiliu Marcu, şi a celor două fântâni interbelice", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Mai moderată, varianta propusă de arhitectul Anemari Szabo propune refacerea celor două fântâni din perioada interbelică cu păstrarea zonelor verzi din vecinătatea statuii lui Mihai Viteazul. În schimb, "atât în Piaţa Unirii, cât şi Piaţa Ferdinand, în continuarea lucrărilor de reabilitare, ar urma să aibă desfiinţate zonele înierbate, propunându-se un pavaj care păstrează linia secessionului arhitectural".

Cea de-a treia soluţie, propusă de arhitectul Horea Goga, este cea mai apropiată de actuala imagine a pieţei Unirii. "Varianta se bazează pe păstrarea zonelor înierbate, intercalate cu pavaje pietonale, în armonie cu Piaţa Duiliu Marcu", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

Primărie, aştept propuneri!

Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană (DMPFE), organizatorul întâlnirii de joi spune că ar înclina spre varianta a doua de reabilitare a pieţiei. "Deşi curentul de opinie al celor prezenţi a fost favorabil variantei propuse de arhitectul Emodi Tamas, mie îmi pare că e prea monoton. Personal, aş înclina spre soluţia oferită de Anemari Szabo, pentru că păstrează elementele de identitate naţională şi arhitectura locului, cu pavajul având elemente de geometrie secession şi piaţa Duiliu Marcu, cea din jurul statuii Voievodului Mihai Viteazul, păstrată în stilul din 1926", spune Boloş.

Şeful DMPFE afirmă că orădenii interesaţi vor putea face sugestii cu privire la variantele de reabilitare a zonei centrale a oraşului, în scris, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 23, cu menţiunea "în atenţia Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională", sau direct pe adresa de email a Primăriei, comunicare_pmo@yahoo.com, până în data de 30 septembrie. Variantele şi propunerile formulate vor fi ulterior supuse votului Consiliului Local.

Primăria intenţionează să depună în această toamnă la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest un proiect pentru atragerea de fonduri europene în vederea reabilitării pieţelor Unirii şi Ferdinand. Valoarea totală a investiţiei este estimată la circa 4 milioane euro.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: "Oradea, frumoasa din tinereţe"