De Ziua Mondială a Educaţiei, o foarte mică parte dintre profesorii din Bihor, membri ai Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI), au pichetat miercuri sediul Prefecturii. La fel ca şi colegii lor din toată ţara, dascălii sunt nemulţumiţi pentru că Guvernul nu a respectat procentul de 6% prevăzut în Legea Educaţiei pentru învăţământ, şi a acordat doar 3%.

Spre deosebire de acţiunile din celelalte oraşe, Constanţa, Gorj, Dolj, Bacău, Prahova unde au ieşit în stradă câteva sute de profesori, la Oradea au participat la acţiune doar 20 de dascăli. "Guvernul nu se ţine din nou de promisiuni şi ne acordă în loc de 6%, cum era prevăzut în Legea Educaţiei, doar 3% pentru învăţământ. Ceea ce este inacceptabil", a spus Ioan Ţenţ, liderul SLI Bihor.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că de Ziua Mondială a Educaţiei, care era dedicată în anii trecuţi activităţilor recreative ale copiilor, profesorii au fost obligaţi să se prezinte la ore, ca într-o zi obişnuită de şcoală.

"Până acum, în fiecare an, Ziua Educaţiei era dedicată activităţilor reacreative ale copiilor. Anul acesta în noua Lege a Educaţiei a apărut obligativitatea de a merge la ore. Este o nemulţumire în plus care se adaugă la cele vechi cum sunt salarizarea mediocră sau refuzul de a da curs unor hotărâri judecătoreşti prin intermediul cărora ar trebui să ni se înapoieze salariile tăiate ilegal de actualul guvern", a mai spus Ioan Ţenţ, liderul SLI Bihor.

Profesorii au protestat paşnic, fără să scandeze, ca alte dăţi, lozinci, purtând doar două bannere pe care scria "6% din P.I.B." şi "Voi, stat mafiot!/ Furaţi ţara, furaţi tot/ Salariile, pensiile/ şi nouă, vieţile!".

Întrebat de jurnalişti în legătură cu numărul mic de participanţi la pichetare, liderul sindical a explicat că profesorii sunt speriaţi că ar putea să piardă şi puţinele drepturi pe care le mai au şi din această cauză nu au venit la protest.

După cum se ştie, noua lege a educaţiei naţionale, publicată în Monitorul Oficial la începutul acestui an, a stabilit că pentru finanţarea educaţiei naţionale trebuie alocat anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

În acelaşi timp, pentru activitatea de cercetare ştiinţifică trebuie alocat anual de la bugetul de stat minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

Aceeaşi lege stabileşte că aceste prevederi trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2012, însă printr-o hotărâre de Guvern, termenul a fost amânat cu doi ani, până în 2014, cu argumentul cheltuielilor bugetare ridicate, fapt ce a stârnit numeroase reacţii.