Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Oradea, a anunţat, luni, cu profundă durere, moartea eminentului pictor şi grafician Jakobovits Miklos. Artistul, care avea 76 de ani, a decedat duminică şi va fi înmormântat miercuri, de la ora 14, la Capela Steinberger din Cimitirul Rulikovski.

Născut în 1936 în Cluj Napoca, Jakobovits Miklos a lucrat ca scenograf la Teatrul de Stat Oradea între anii 1961 şi 1963, iar apoi ca muzeograf şi restaurator la Muzeul Ţării Crişurilor între anii 1979-1985.

Dintre distincţiile primite de artist, UAP aminteşte Meritul Cultural, Ordinul Cultural (România, 1974), Premiul Munkácsy al Ministerului Culturii din Ungaria, acordat pentru activitatea profesională de artist pictor (Budapesta, 2002), Premiul pentru întreagă operă (2008, Oradea), Diplomă de Excelenţă pentru contribuţia remarcabilă la dezvoltarea fenomenului artistic contemporan, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (România, 2010).

În anul 2012, artistul a mai fost distins cu Ordinul Crucii mediane din partea Guvernului Maghiar şi Premiul pentru întreaga operă acordat de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Bucureşti.

Jakobovits Miklos a avut zeci de expoziţii personale în ţară şi în străinătate şi a realizat şi lucrări monumentale, precum fresce. Numeroase lucrări ale sale sunt păstrate în muzeele din Oradea, Sf. Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna.