"Pictură" şocantă, realizată de o artistă din Oradea. Timi Páll a devenit cunoscută peste hotare după ce a pictat, pe bucăţi de pânză, imaginea unui copil nenăscut, folosindu-şi propriul sânge menstrual.

Povestea a fost făcută publică pe pagina ei de pe Facebook şi preluată de site-uri precum Daily Mail. "Folosindu-se doar de degete şi de tampoane folosite pentru a-şi crea opera, artista Timi Páll a creat câte o pânză în fiecare lună. Nouă luni mai târziu, pânzele au fost potrivite împreună ca un puzzle, ca să creeze piesa de final intitulată "The Diary of My Period" (Jurnalul menstruaţiei mele), imaginea unui copil nenăscut în pântece", scrie Daily Mail.

Timi Páll a distribuit imaginile cu lucrarea sa pe Facebook, susţinând, într-un mesaj postat în limba engleză, că a fost inspirată să "picteze" cu sângele ei după ce a realizat "valoarea menstruaţiei".

"Am realizat frumuseţea durerii, valoarea menstruaţiei, fertilizându-mi întreaga fiinţă. Eliminarea periodică a propriului meu ovul cu ciclul meu menstrual m-au inspirat să dau naştere unui ceva ce are un final biologic şi să creez începutul sfârşitului", a scris artista.

"Accentul nu este pus pe sânge, dar lucrarea are mesajul ei datorită fluxului menstrual. În fiecare lună, o femeie are şansa să rămână însărcinată, dar odată cu ciclul menstrual ovulul este eliminat şi şansa de a avea un copil nu este deloc relevantă. Cu această eliminare a ovulului prin sângele menstrual, am dat naştere unei opere de artă în timpul celor 9 luni în care chiar am creat un început al sfârşitului", a mai spus ea.

Daily Mail notează că ideea orădencei nu este originală. Jess Cummin, o studentă la prestigioasa Glasgow School of Art and Design, a început să își folosească menstruația pentru a picta la sfârșitul anului 2015. 

Cert este că opera orădencei a stârnit reacții variate în mediul online. În vreme ce unii o laudă pentru curajul și viziunea ei, alții cataloghează lucrarea ca fiind dezgustătoare și spun că ar trebui să se ducă la psihiatru.