În şapte dintre sălile etajului şi în trei dintre încăperile parterului Corpului I (Consorţiul Cultural) al Cetăţii Oradea au fost descoperite picturi murale decorative, realizate cu şablonul, specialiştii începând deja munca de restaurare a acestora.

"Ele au fost executate undeva, conform evaluării specialiştilor, pe la jumătatea secolului al XIX-lea. În unele cazuri au fost surprinse straturi succesive decorate cu benzi şi cu motive florale şi geometrice repetitive, ce sunt cu siguranţă mai vechi", se arată într-un comunicat semnat de Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei.

Istoricii de artă şi pictorii restauratori spun că aceste picturi provin din perioada eclectică. "Apariţia în masă a acestui tip de decoraţii se poate asocia cu apariţia şcolilor de meserii destinate zugravilor. Acest tip de decoraţii se putea întâlni atât în case de locuit din oraşele mari cât şi la clădiri publice. Din nefericire pentru Oradea şi judeţul Bihor ele nu s-au păstrat decât în Cetatea Oradea, în Corpul I, viitorul Consorţiu Cultural, susţin specialiştii. Tot ei insistă asupra faptului că o cercetare exhaustivă pe acest domeniu şi pe clădirile monument istoric şi de arhitectură nu s-a făcut în Bihor", se arată în acelaşi comunicat.

Reprezentanţii municipalităţii consideră importantă păstrarea şi punerea în valoare a acestor picturi pentru revitalizarea Cetăţii. "Importanţa lor constă în primul rând în prezenţa lor ca element estetic şi de epocă, evocând dragostea pentru frumos a locuitorilor din acest monument istoric", se precizează în comunicat.

Lucrările de restaurare a picturilor murale au început deja. "Pictorii restauratori au efectuat decaparea zonelor degradate, decaparea graduală sau parţială a unor straturi moderne pentru a pune în valoare stratul istoric. Urmează să se purceadă la curăţarea decoraţiei pictate şi reconstrucţia picturii decorative, punerea în valoare a picturiilor murale din bolta săliilor prin conservarea picturii existente şi integrarea cromatică (retuşarea) a acesteia", mai arată informarea. De asemenea, va fi reconstruită şi cornişa decorativă de sub boltele încăperilor.

Lucrările la etapa I a proiectului de revitalizare a Cetăţii Oradea sunt realizate în cadrul Programului Operaţional Regional şi cuprind reabilitarea majorităţii clădirilor existente. Acestea sunt în valoare de 36,8 milioane lei, adică aproximativ 8,6 milioane de euro şi au termen de finalizare iunie 2015.