Preşedintele Federaţiei Române de Speologie, Viorel Lascu, alături de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, de specialistul Călin Ghemeş, dar şi de francezul Jean Clottes, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în arta de peşteră din lume, au susţinut joi o conferinţă de presă în care au vorbit despre importanţa peşterii Coliboaia din Munţii Bihorului, grotă unde anul trecut s-au făcut descoperiri incredibile.

Speologii Tudor Rus de la Clubul Speodava Ştei, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu din cadrul Asociaţiei Speowest Arad şi Marius Kenesz de la Speo Club Zarand Brad au găsit, în timpul unei explorări din iunie 2010, nişte desene rupestre inedite, la care niciun explorator n-a mai ajuns. Desenele, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri, au fost evaluate de o echipă de experţi condusă de Jean Clottes şi de un alt francez, Bernard Gely.

Arheologul orădean Călin Ghemiş a luat două mostre de cărbune, una chiar de la un animal desen, iar alta dintr-o bucată de cărbune găsită sub animal. "Galeria desenelor nu era un spaţiu de locuit, ci un spaţiu cu o destinaţie aparte", a precizat Ghemiş. Cele două mostre au fost datate cu radiocarbon la un laborator din Franţa. Astfel, s-a aflat că desenele ce reprezintă animale au o vechime de circa 31.450 - 32.820 de ani, în timp ce cărbunele de 35.120 - 36.780 de ani.

"Aceste date confirmă vechimea arte parietale în Coliboaia. Cele mai vechi desene cunoscute până acum în Europa, de aproximativ 36.000 de ani, sunt cele din Peştera Chauvet, din Ardeche, Franţa. Asta înseamnă că în acele vremuri trebuie să fi fost practici şi credinţe comune în toată Europa", a spus Jean Clottes.

"Este o descoperire unică în Europa Centrală şi de Est", a spus şi Viorel Lascu, menţionând că peştera Coliboaia este plasată prin aceste descoperiri alături de culturile paleolitice occidentale din Europa.

Totodată, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a garantat că, odată ce noul muzeu va fi deschis, peşterii Coliboaia îi va fi dedicată o expoziţie. "Prin aceste descoperiri ni se confirmă că aici a existat un mod de existenţă similar cu spaţiul european", a precizat Chiriac.

Experţii mai spun că, cel mai probabil, au fost mai multe desene în peşteră, însă apele le-au distrus. Acum, Coliboaia este o peşteră protejată.