Câte containere de deşeuri în Oradea, atâtea probleme! Aşa ar putea spune edilii oraşului şi şefii RER Ecologic Service, singurul operator de salubrizare licenţiat, după lupte seculare, în Oradea. Dar nu singurul care prestează!

Ani buni s-a chinuit municipalitatea să scoată Urbana din oraş, iar acum poate s-o ia de la capăt, dar cu o altă firmă. Deşi nu are licenţă, Valmax şi-a făcut loc în oraş, profitând că taxa specială de salubritate nu se aplică decât persoanelor fizice. Aşa că a început să "pescuiască" firmele orădene!

Lucrăm, cum să nu!

Înregistrată în Cluj, firma Valmax are punct de lucru la Oradea din 2007. De atunci, prestează atât în comune din judeţ, cât şi în municipiu, unde are clienţi doar printre firme, majoritatea de la periferie. "Avem contract cu multe firme: Selgros, Real, Obi, Celestica, Leonardo...", zice Adrian Grec, reprezentantul local al Valmax.

Întrebat dacă e legal, omul răspunde categoric: da! "Avem autorizaţie de mediu. Dacă am primit-o, înseamnă că avem voie să muncim. În plus, Primăria nu poate impune firmelor cu cine anume să semneze contractul de salubritate", spune el, sesizând o lacună din actele municipalităţii. Asta pentru că Hotărârea Consiliului Local 1026/2009, cea privind taxa specială de salubritate pentru cei fără contract cu RER, se aplică doar persoanelor fizice, nu şi celor juridice!

Netaxate, dar obligate

Deşi s-au declarat surprinşi când au aflat de la BIHOREANUL că mai există, pe lângă RER, încă o firmă care adună gunoaie din oraş, directorii din Primărie spun că, într-adevăr, nu au impus firmelor taxa specială de curăţenie. "N-a fost vorba de o scăpare, dar pentru că în 2006, când s-a făcut caietul de sarcini pentru delegarea serviciului de salubritate, s-au menţionat doar persoanele fizice, nu aveam cum introduce agenţii economici în hotărârea de Consiliu Local", explică Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice. Adică, pentru că a uitat de firme când a predat salubritatea RER-ului, Primăria nu poate acum să le ceară socoteală.

14 Bentan.jpgDeşi confirmă spusele lui Borbei, Emil Benţan (foto), directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, zice totuşi că asta nu le permite firmelor să semneze cu cine au chef. "Potrivit articolului 111 din Regulamentul de salubritate, alineatul h, şi persoanele fizice şi cele juridice au obligaţia să deţină contract numai cu operatorul licenţiat". Adică cu RER. Problema nu este, deci, fără soluţie. Poliţia Comunitară poate verifica firmele în baza articolului invocat din regulament, iar cele care au contracte cu firme fără licenţă pot fi amendate cu sume între 1.500 şi 2.000 de lei.

Urbana reloaded

În schimb, legalitatea funcţionării Valmax e de competenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. "E un caz identic cu cel al Urbanei, nici această firmă nu poate presta în Oradea, căci nu e licenţiată. Va dispărea", e convins Benţan.

Conducerea RER Ecologic Service ştie de existenţa Valmax, dar spune că deocamdată nu poate face nimic pentru a-l scoate de pe piaţa din Oradea. "Încă suntem prinşi în încheierea contractării foştilor clienţi Urbana, însă de îndată ce ne apropiem de final vom interveni pentru a rezolva şi această problemă", spune Gabriela Mălinaş, directoarea economică a RER.

Mai devreme sau mai târziu, şi firmele vor semna, vrând-nevrând, contractele cu societatea câştigătoare a licitaţiei. Şi, fără clienţi, e greu de crezut că Valmax va mai rămâne în oraş.


CAPITULARE
N-ai contract, plăteşti

În 2006, RER Ecologic a câştigat licitaţia pentru salubrizarea oraşului organizată de Primărie, iar ulterior a câştigat şi procesele cu firmele care au contestat rezultatul acesteia. Deşi a fost declarat unicul operator licenţiat, până anul trecut Urbana i-a făcut concurenţă neloială. Din decembrie, însă, Urbana s-a predat şi a început transferul clienţilor către RER. Orădenii care nu îşi fac contract cu acest operator riscă să fie depistaţi de poliţiştii comunitari şi vor plăti taxa specială de salubritate, în valoare de 14 lei lunar, adică dublu decât dacă ar avea contract.