Dacă în urmă cu un deceniu nici măcar nu visau la piste pe care să pedaleze fără să-i încurce autoturismele, bicicliştii orădeni au acum parte de drumuri create numai pentru ei. Însă, spre ghinionul lor, multe din pistele oraşului sunt ori scurte, ori întrerupte!

Este şi cazul celei de pe malul Peţei, care ar trebui să-i aducă pe biciclişti din Cantemir până în Calea Aradului, însă este întreruptă de terenurile Armatei, pentru a căror expropriere Guvernul întârzie să-şi dea acordul.

Ca pe uliţă

Pista de pe malul Peţei începe pe strada Cantemir şi, pe o porţiune de 1.270 de metri, până în zona străzii Feldioarei, bicicliştii au cale liberă. Aici, însă, pista se termină brusc, într-un pod metalic ce traversează Peţa. În faţa pistei rămâne doar gardul ce împrejmuieşte terenurile militarilor, aşa că bicicliştii care vor să meargă pe malul apei, în direcţia Universităţii, n-au de ales decât să o ia pe strada Făgăraşului, o stradă neasfaltată şi plină de hârtoape.

După ce parcurg 600 de metri pe drumul ca de ţară, la intersecţia cu strada Universităţii, bicicliştii pot trece iar pe malul drept al pârâului, pe o pistă la fel de nouă precum cea din Cantemir, care îi duce până la Piaţa Obor.

Baiu-i în Capitală

Tronsonul întrerupt de pistă îi nemulţumeşte, pe bună dreptate, pe biciclişti, însă edilii spun că problema este, de fapt, la Bucureşti. "Armata trebuie să îşi mute gardul, ca să facă loc pistei de biciclete. Pentru asta este nevoie de o Hotărâre de Guvern, care întârzie să apară", explică viceprimarul Mircea Mălan.

Subliniind că primarul Ilie Bolojan a cerut de mai multe ori la Bucureşti deblocarea situaţiei, Mălan spune că, deocamdată, bicicliştii n-au altă soluţie decât să o ia printre gropile de pe Făgăraşului. "Nu se justifica să facem un pod peste Peţa şi să trasăm pista pe strada Făgăraşului. Această stradă dorim să o asfaltăm şi nu e potrivit ca maşinile să se încurce cu bicicliştii", spune vicele. Aşa că, până când Guvernul va porunci Armatei să-şi mute gardul, bicicliştii orădeni trebuie să se mulţumească cu pista din părţi. Sau pe sărite...