Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor organizează joi, 3 august, ora 17.30, la sediul nou al muzeului orădean din Str. Armatei Române nr.1/A vernisajul expoziţiei Arme din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi ale MŢC.

"Expoziţia prezintă publicului o selecţie semnificativă din patrimoniul celor două muzee, de arme albe şi de foc din epoca medievală, modernă şi contemporană, ce ilustrează aproape 500 de ani de istorie a tehnologiilor militare din spaţiul românesc, european şi mediteranean, din perioada cuprinsă între secolele XV-XX", au transmis organizatorii.

Printre obiectele aduse din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie, multe din categoria Tezaur, se numără săbii (aparţinînd lui Al.I.Cuza, Gheorghe Magheru şi Gheorghe Bibescu sau atribuite lui Sinan Paşa ori Iancu Jianu etc.), spade, pumnale, hangere, iatagane, pistoale mitraliere (Beretta, Orita), pistoale cu capse, flinte cu cremene, revolvere şi carabină Winchester. 

Alături de acestea, în cadrul expoziţiei vor fi expuse şi piese din bogata colecţie a muzeului orădean, atît arme albe şi de foc realizate în ateliere occidentale, italiene în special (spade, săbii, halebarde, pistoale), cît şi arme provenite din ateliere din Imperiul Otoman, de la meşteşugarii transilvăneni şi de la cei centrali europeni.

Vor mai fi expuse şi echipamente militare de protecţie: armură, platoşe, cămaşă de zale, toate provenite, de asemenea, din colecţia de arme a Muzeului Ţării Crişurilor.   

Expoziţia va putea fi vizitată pînă în 27 octombrie 2017. Preţul biletelor: 8 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii, elevi, pensionari.

Totodată, vineri, la ora 17.30, tot la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor va fi vernisată expoziţia "Păsări" a pictorului Javor Rašajski din Seria. Expoziţia cuprinde 16 lucrări de mari dimensiuni care au ca temă comună păsările.