Pâinea produsă în brutăria fostei cooperative agricole de producţie e făcută de meşteri cu experienţă încă din vremea colectivizării, după o reţetă veche de peste trei decenii, doar din făină, apă, maia şi drojdie românească, frământată de mână şi coaptă pe vatră în cuptoare de cărămidă.

Dimineaţa la primele ore, când maşinile livrează pâinea în magazinele din judeţ, cumpărătorii aşteaptă deja la coadă. Cunoscătorii ştiu de ce. Pâinea de casă Salonta CAP, produsă de firma Vespan, are acelaşi gust inconfundabil ca acum trei decenii.

Reţeta, procesul tehnologic şi cuptoarele sunt aceleaşi din timpul comunismului, lucru atestat acum oficial. „Pâinea de casă Salonta CAP este singurul produs de panificaţie din Bihor atestat oficial ca produs tradiţional”, spune şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Pâinea cea de toate zilele...

Vă este dor de gustul pâinii coapte de bunici pe vatra cuptorului? Încercaţi pâinea de casă Salonta CAP! Sănătoasă, consistentă şi trainică precum o gospodărie ţărănească, pâinea coaptă în brutăria fostului CAP din strada Bocskai Istvan nr. 27 este, de luna trecută, singurul aliment atestat ca produs tradiţional din Bihor.

„Pâinea de casă produsă în Salonta de firma Vespan este o tradiţie care s-a transmis până în zilele noastre. Pentru obţinerea atestatului de produs tradiţional, Primăria a furnizat din arhive documente care atestă că în aceeaşi brutărie a CAP-ului Salonta se producea această pâine acum trei decenii, au fost găsite statele de plată ale brutarilor, documentele de consum, datele de achiziţionare a ingredientelor şi multe alte documente”, spune Nicolae Hodişan.

Practic, din cele peste 70 de produse specifice judeţului, astăzi sunt recunoscute oficial ca produse tradiţionale doar pâinea de Salonta a firmei Vespan şi pălincile Trămuţa din gutui, mere, pere, caise şi prune produse la Tulca de pălincarul Ioan Chişe. Nu de alta, dar o tradiţie se păstrează greu...

Singura de casă

Pentru înscrierea în Registrul naţional al produselor tradiţionale, unde pâinea de Salonta CAP figurează cu numărul 614, un produs trebuie atestat oficial ca având o vechime mai mare de 30 de ani. Documentaţia, foarte voluminoasă, trebuie să cuprindă certificarea locului unde a fost obţinut produsul de-a lungul timpului, a reţetei utilizate, a ingredientelor, obligatoriu produse pe teritoriul naţional, şi a procesului tradiţional de fabricaţie bazat pe o automatizare minimală şi pe cât mai multe operaţiuni manuale.

Conform reţetei tradiţionale, pâinea de Salonta se face doar cu făină, apă, drojdie şi maia, un aluat lăsat la fermentat cu o zi înainte. „Tot procesul tehnologic este autentic. Brutari care au lucrat inclusiv pe timpul CAP-ului fac pâine în acelaşi spaţiu şi după aceeaşi reţetă, rup aluatul cu mâna în cantităţi de 1, 2, 3 şi 5 kilograme, îi dau forma rotundă, îl pun la dospit în coşuri de nuiele acoperite cu prosoape de bumbac, după care îl pun cu lopata la copt, bucată cu bucată, în cuptoare cu vatră şi cu boltă din cărămidă făcută manual acum 37 de ani”, povesteşte Patricia David (foto), acţionar al firmei Vespan.

Toată pâinea produsă zilnic în brutăria fostului CAP din Salonta este distribuită prin punctele de desfacere deschise în pieţele din Oradea şi Beiuş, dar şi în zeci de magazine partenere din judeţele Bihor şi Arad.

Provocarea tradiţiei

Fabricată după reţeta tradiţională, pâinea de Salonta CAP are un termen de valabilitate de 24 de ore dacă este neambalată, el dublându-se dacă e învelită în pungi. Pâinea rezistă, însă, mult mai mult. „Dacă este păstrată în condiţii optime, pâinea rezistă până la 7-10 zile, pentru că nu are niciun ameliorator care să-i influenţeze  proprietăţile”, spune Milorad David (foto), acţionar şi el în cadrul Vespan.

Bazat pe operaţiuni manuale, procesul de producţie face extrem de importantă munca brutarilor. „Mulţi evită această muncă pentru că este o dificilă, solicitând efort fizic, disponibilitate şi lucru în echipă. Căutăm tot timpul tineri dornici să înveţe meserie de la brutarii noştri experimentaţi”, spune Milorad. Numai aşa un produs tradiţional bihorean va putea dăinui şi pe mesele generaţiilor viitoare, ca pâinea de casă CAP Salonta...

Vă aşteptăm în magazinele Vespan să gustaţi adevărata pâine tradiţională românească!

(Advertorial)