Placa de la poarta Ambasadei României din Budapesta a fost acoperită cu un steag al Ţinutului Secuiesc. Gestul a fost făcut în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, de către membri ai grupării extremiste din Ungaria "Mişcarea celor 64 de Comitate", după cum anunţă HotNews.ro, citându-l pe deputatul PMO Marius Paşcan.

"Un nou gest provocator şi agresiv la adresa României: în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremistii unguri din ,,Mişcarea celor 64 de Comitate" din Ungaria au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul secuiesc. Nădăjduiesc ca autorităţile României să nu rămână într-o expectativă laşă şi să reacţioneze cu fermitate, pe cale oficială, solicitându-i premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere cuvenitele reacţii şi aplicarea sancţiunilor legale. Astfel de acţiuni sunt periculoase şi se pot amplifica şi radicaliza dacă nu sunt stopate din faşă. Dar poate că există un interes chiar din partea Budapestei în a tensiona artificial relaţiile bilaterale cu ţara noastră şi nu văd, chiar într-o astfel de perspectivă, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, în anul Centenarului Marii Uniri", a scris Marius Paşcan pe Facebook.

Potrivit Antena3, extremiştii au spus că au comis acest gest ca urmare a declaraţiilor făcute de premierul Mihai Tudose, care a declarat că "nici nu poate fi vorba" despre autonomia Ţinutului Secuiesc, clamată de maghiari, afirmând că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag".  

Ministerul Afacerilor Externe a emis, luni, un comunicat în care îşi manifestă preocuparea faţă de gest şi condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale.

MAE a subliniat că săvârşirea unor asemenea acte "este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice" şi a anunţat şi că va avea o "discuţie cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti".