Sâmbătă a fost dezvelită placa comemorativă de pe Bastionul Bethlen al Cetăţii Oradea, eveniment ce s-a înscris în Zilele Europene ale Patrimoniului.

Placa renascentistă a fost pusă iniţial pe bastion în anul 1627 la comanda principelui Gabriel Bethlen, marcând astfel terminarea construcţiei ultimului bastion al cetăţii. Avansat deteriorată în ultimii ani, municipalitatea a decis să o restaureze. Lucrările de refacere au durat aproximativ o lună şi jumătate, fiind realizate de către Zoltan Kiss, Istvan Gere şi Fekete Tibor, şi au costat în jur de 40.000 de lei. Restaurarea s-a făcut cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor.

Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia, a fost cea care a dezvelit placa comemorativă, la eveniment luând parte şi Angela Lupşe, reprezentanta Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Bihor şi consilierul local Sárkőzi Zoltán.

"Le mulţumesc celor care au contribuit la restaurarea acestei plăci. Este un eveniment important şi de neuitat în viaţa comunităţii orădene. În acest fel, ne manifestăm respectul faţă de cei care au făcut ceva pentru Oradea", a declarat Biro.