Poliţia Română „clocoteşte” de impostori. Chestorul principal de poliţie Cătălin Alexandru Ioniţă, fost şef al Poliţiei Române şi al Direcţiei Generale Anticorupţie, rămâne fără titlul de doctor, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a confirmat că a plagiat. Aceeaşi măsură s-a luat şi faţă de preşedintele în exerciţiu al Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, acum şi el un plagiator dovedit.

Patru luni vs. doi ani

Potrivit jurnalistei Emilia Şercan de la pressone.ro, ambele hotărâri au fost luate de Consiliul general al CNATDCU în data de 23 februarie și au fost făcute publice luni.

În cazul lui Cătălin Ioniță, decizia vine la doi ani și o lună după ce Şercan a dezvăluit că teza de doctorat a acestuia este plagiată. „Pentru Constantin-Florin Mitulețu-Buică lucrurile s-au mișcat mult mai repede: la doar patru luni după ce am scris că teza sa încalcă normele academice de realizare a unei lucrări științifice, CNATDCU a confirmat oficial plagiatul”, a scris Şercan.

Ioniță și-a susținut teza de doctorat în 2012 la Academia de Poliție, iar Mitulețu-Buică (foto), în 2017, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Se retrage!

„Consiliul general al CNATDCU a validat […] rezoluția de retragere a titlului de doctor în domeniul Ordine publică și siguranță națională atribuit domnului Ioniță. I. Alexandru Cătălin prin Ordinul Ministrului nr. 6508/19.12.2012”, se arată în decizia CNATDCU, prin care se consemnează faptul că s-a votat, cu 18 voturi „pentru” dintr-un total de 21, retragerea titlului de doctor al fostului șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA).

Votul Consiliului general al CNATDCU a reprezentat ultima etapă din procesul pe care îl presupune retragerea unui titlu de doctor pentru plagiat, pentru lucrarea intitulată „Criminogeneza infracțiunilor cibernetice”. Anterior, o comisie de lucru formată din profesorii Valentin Naumescu, Sergiu Mișcoiu și Ghiță Bârsan a analizat sesizarea de plagiat în cazul chestorului Cătălin Ioniță.

„Toți cei trei membri ai comisiei au constatat că în teza de doctorat menționată sunt preluate, fără citare, numeroase fragmente, mai mici sau mai mari, din diverse lucrări publicate […] ceea ce înseamnă că aspectele semnalate în sesizarea de plagiat se confirmă”, se menționează în raportul comun al Comisiei de lucru.

„Spălat” de Comisia de Etică

La patru zile după dezvăluirea plagiatului în teza de doctorat, chestorul a intrat în concediu medical, din care a revenit după circa 70 de zile – și după ce ministrul de Interne Carmen Dan a criticat ”bolnavii închipuiți” din minister. Între timp, Comisia de Etică de la Academia de Poliție, condusă atunci de Marius Florin Mihăilă, cel care luna trecută a fost numit director de cabinet al ministrului de Interne Lucian Bode, s-a grăbit să emită un verdict favorabil lui Ioniță, stabilind că teza lui conţine doar 9,22% de rânduri din alte lucrări.

Drept pentru care comisia lui Mihăilă a hotărât că „propunerea unei sancțiuni de retragere a titlului de doctor apare ca nejustificată, ca nerespectând cerința proporționalității”, chiar dacă „cerinţa proporţionalităţii” nu este una prevăzută de legislaţia românească. Până la urmă, total nefiresc, Comisia de Etică i-a cerut lui Ioniţă să refacă un capitol din teza de doctorat susţinută în urmă cu şapte ani.