"Ministerul Educaţiei şi Guvernul au biblioteci de plagiate!". Aceasta este convingerea profesorului clujean Dorin Isoc, un vehement opozant al plagiatorilor, care a ţinut o lecţie despre furtul intelectual în sala mare a Primăriei, miercuri seară, în faţa a câtorva zeci de profesori, elevi şi studenţi.

Isoc a venit la Oradea la invitaţia organizaţiei de femei din PNL Bihor, iar titlul conferinţei a fost "Stima de sine, integritate, progres - schiţă de strategie socială". Printre cei care l-au ascultat s-au numărat lectorul universitar Olimpia Urdea (Facultatea de Arte) şi directorii unor licee din Oradea, precum Simona Martin (Colegiul Naţional Iosif Vulcan), Florin Nicoară (Colegiul Naţional Emanuil Gojdu) şi Iulius Timar (Liceul Teoretic Onisifor Ghibu).

Subiectul întâlnirii a fost plagiatul. "Domnul plagiat este duşmanul României. În acest moment, România are circa 10.000 de plagiate, lucrări plagiate şi publicate. Circa 80% din tezele de doctorat sunt plagiate", a spus Isoc.

Fondator al Asociaţiei GRAUR (Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară) şi al site-ului www.plagiate.ro, unde a deconspirat deja 421 de lucrări plagiate, Isoc a arătat că acest furt aduce prejudicii instituţiilor pe care plagiatorii le reprezintă. "Uitaţi aici: autorul murdăreşte numele Universităţii la care a fost rector, numele Ministerului Educaţiei, numele Guvernului României!", a spus Isoc, arătând spre o lucrare semnată de actualul ministru al Educaţiei Vasile Popa şi pe care a identificat-o ca fiind plagiat.

La cererea deputatului Ioan Cupşa, prezent la conferinţă, Isoc a oferit şi o definiţie a plagiatului: "Înseamnă orice faptă prin care se preia dintr-o operă autentică şi este dus într-o operă nouă, fără să se spună cât s-a luat şi de unde s-a luat". Profesorul clujean a găsit şi vina pentru plagiatele din România: "o şcoală foarte proastă", care nu este capabilă să-i înveţe pe elevi şi studenţi că nu trebuie să fure din lucrările altora.

Dorin Isoc le-a mai spus orădenilor că lucrează la teoretizarea plagiatului, arătând că este mânat în această luptă pentru că vrea să producă o schimbare şi să oblige instituţiile să ia măsuri. "Un plagiator dă credit unui alt plagiator. Nu se poate ca persoane care au plagiat să rămână curate", a mai spus Isoc.

Profesorul le-a împărţit tuturor celor prezenţi pliante despre plagiat, ba chiar şi autocolante pe care scria că plagiatul este poluare intelectuală ori cărţi poştale cu "alerte de plagiat", numai bune de expediat instituţiilor în care lucrează plagiatori.