Clujenii care şi-au propus să amenajeze o plajă urbană pe malul drept al Crişului Repede, în zona cuprinsă între podurile Intelectualilor şi Sfântul Ladislau, au început montarea platformelor fără nicio autorizaţie, motiv pentru care Primăria Oradea i-a amendat.

"Persoana juridică în cauză a fost amendată cu 500 de lei, conform HCL 571/2018", a declarat Anca Deac, purtătorul de cuvânt al Primăriei, miercuri, pentru BIHOREANUL. Deac a mai precizat că organizatorii acestei activităţi au acum obligaţia să intre în legalitate.

Hotărârea 571 cuprinde regulamentul pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în zone publice şi prevede că orice asemenea activitate, inclusiv amplasarea de terase, chioşcuri şi alte structuri de vânzare, trebuie să aibă acordul municipalităţii.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, clujenii care în anii trecuţi au organizat la Oradea festivalul Street Food au în plan să amenajeze o plajă urbană, pe o platformă care încă de săptămâna trecută a fost montată în lunca Crişului. Tot aici, firma cu pricina (Why Not Us) vrea să amplaseze mai multe food-truck-uri, de unde orădenii să cumpere mâncare şi băutură, garantând însă că accesul pe plajă nu va fi condiţionat de achiziţia acestor produse.

Pentru amenajarea din centrul oraşului, Why Not Us are doar un acord cu firma orădeană Aido Grup SRL, care deţine restaurantul Mediterana, de pe malul stâng, şi care a concesionat de la ABA Crişuri malurile râului, între cele două poduri.

Amintim că în comunicatul oficial trimis vinerea trecută organizatorii au susţinut că au şi sprijinul municipalităţii, lucru care, evident, nu este adevărat. "Deocamdată ştim că pe malul Crişului din Parcul Libertăţii se vor realiza doar amenajări temporare, menite să pună în evidenţă cadrul natural şi farmecul zonei. Lucrările se efectuează cu sprijinul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi Municipalităţii Oradea", se arată în comunicatul transmis de agenţia de marketing Why Not Us, organizator Street Food Festival.

La finalul săptămânii trecute, Constantin Covaliu, reprezentantul Why Not Us, a susţinut că „suntem în curs de depunere a unei cereri pentru un certificat de urbanism”, dar şi că nu are nevoie de autorizaţie din partea Primăriei, fiind vorba de un teren care este al ABA Crişuri, instituţie de la care, a afirmat el, a obţinut acordul. „Am depus cereri de autorizare la DSP, la DSVSA, suntem în contact cu regia de apă-canal, ne va conecta la un cămin de apă”, a mai spus atunci Covaliu.