Muncitorii angajați de Primăria Oradea pentru plantarea de arbori mari în Piața Unirii, o zonă pietonală amplă văduvită, vara, de umbră, și-au început misiunea.

Arborii sunt plantați în scuarurile verzi din Piața Unirii, inclusiv în jurul Bisericii Catolice Sf. Ladislau.

Potrivit unui comunicat al municipalității, în primă etapă, firma Adidem Gardener SRL sădește 11 mesteceni, de câte 4 metri înălțime fiecare, iar când solul nu va mai fi atât de umed, vor fi plantați și patru stejari. Aceștia vor fi și mai înalți, urmând să aibă, când vor ajunge în Piața Unirii, minimum 8 metri înălțime.

Toți arborii care sunt plantați acum au tuburi de irigare și tutori care să-i ajute să crească drepți.

Pentru această acțiune de plantare, municipalitatea a colaborat cu arhitecta Diana Codrean, care s-a specializat în peisagistică în străinătate. Aceasta a ales speciile care sunt sădite, ținând cont și de asigurarea vizibilității clădirilor istorice din zonă.

Așa s-a optat pentru mesteacănul alb de Himalaya (Betula utilis var. Jacquemontii), un arbore cu coroană piramidală care atrage fauna naturală, adică albine, fluturi și păsări, și care crește rapid, ajungând până la 15 metri. Spectaculoasă este scoarța lui, de culoare alb-lucioasă, care se exfoliază în fiecare an și iese în evidență în special toamna și iarna, după căderea frunzelor.

De asemenea, în Piața Unirii se plantează patru exemplare de stejar roșu (Quercus rubra), un arbore de talie medie spre mare, cu tulpina dreaptă, scoarța mult timp netedă și subțire și coroana rotundă, cu frunziș bogat. Frunzele mari se colorează toamna în nuanțe de arămiu, roșu și brun-roșcat.

Primăria Oradea a luat decizia să planteze arbori înalți în Piața Unirii, după ce, odată cu modernizarea și transformarea ei într-o zonă pietonală, aici au fost sădiți doar copaci de talie mică. Asta a atras nemulțumirea orădenilor, deoarece, pe timpul verii, sunt nevoiți să suporte temperaturi foarte ridicate în piața centrală din oraș, fără a avea locuri umbrite la dispoziție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!